latinica  ћирилица
13/06/2018 |  16:26 ⇒ 16:30 | Аутор: Блиц

Које су инструкције добили дјелиоци правде пред Свјетско првенство?(ВИДЕО)

Предсједник судијске комисије, чувени Пјерлуиђи Колина, дао је инструкције за арбитре који ће дијелити правду на предстојећем Свјетском првенству, прије свега везане за ВАР систем, јер ће ово бити први Мундијал на којем ће судијама бити омогућено гледање видео снимака.
World Referee: Mažić statistički najbolji sudija svijeta
(Фото: www.nezavisne.com) -
World Referee: Mažić statistički najbolji sudija svijeta (Фото: www.nezavisne.com)

Он се највише осврнуо на помоћне судије, којима је савјетовао да у ситуацијама у којима нису сигурни да ли се играч налази у офсајду, не дижу заставицу и не прекидају акцију.

Разлог за тако нешто је логичан, јер уколико помоћник досуди офсајд, а није сигуран у то, опасан напад се прекида, као и сама игра, и не постоји могућност да се исправи евентуална грешка. Али, ако арбитри крај аут линије не досуде недозвољену позицију у тим ситуацијама, а она доведе до гола, главни судија увијек може да погледа видео снимак и поништи погодак.

ВАР ће судије у Русији моћи да користе у четири случаја:

- код погодака, ако нису сигурни да ли је претходио неком прекршају (фаулу у нападу, офсајду...)

- код досуђивања пенала

- код директних црвених картона

- уколико судија није сигуран да ли је дао жути или црвени картон правом играчу.

Осим тога, још једна занимљивост је да ће снимци које арбитри прегледају бити приказани и на великом видео биму, па ће и публика моћи да гледа исти снимак, а официјални спикер ће нагласити шта се тачно гледа, која спорна ситуација.

Међутим, снимци неће бити пуштани у вријеме када судија доноси одлуку, како навијачи не би утицали на одлуку, већ након што се нешто досуди.