latinica  ћирилица
13/06/2018 |  12:18 | Аутор: СРНА

Воћари очекују рекордан принос

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је Срни да би ова година могла бити рекордна кад је ријеч о роду воћа, посебно јабуке, вишње и трешње.
Крушка - Фото: Screenshot
КрушкаФото: Screenshot

- Ово је година која обећава велике приносе. Имамо изузетан род са добрим квалитетом плода, јер смо на вријеме могли да уђемо у воћњаке са механизацијом кад је било потребно прехранити и заштити воћке - рекао је Дојчиновић.

Он је додао да је род крушке и брескве мањи од очекиваног.

- Бресква је ове године подбацила, на неким подручјима је нема уопште. Потпуно је подбацила и кајсија, али то су врсте којих имамо веома мало, па се ту неће осјетити већи финансијски губитак - навео је Дојчиновић.

Он је додао да су воћари задовољни дјеловањем Противградне превентиве Републике Српске, чиме је спријечена већа штета од града на воћњацима.

- Штете од града је у процентима веома мало. Највећа штета је на подручју општине Лакташи, а нешто мања у Козарској Дубици и Градишци - рекао је Дојчиновић.

Он је рекао да се, уз овако добар род, поставља питање како то пласирати на тржиште и напоменуо да воћари имају довољно складишних капацитета, али да вјероватно неће имати довољно амбалаже након бербе.