latinica  ћирилица
13/06/2018 |  11:07 | Аутор: СРНА

Вулин: Српска одбрамбена индустрија у рангу најразвијенијих земаља

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је у Паризу да Србија у одбрамбеној индустрији има чиме да се похвали и може да се такмичи са много развијенијим земљама не само у производњи муниције, већ и по сложеним борбеним системима, што је резервисано само за најснажније војске.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Након посјете Сајму војне технике "Еуросатори" и обиласка штанда државног предузећа "Југоимпорт-СДПР", гдје су изложени производи српске одбрамбене индустрије, Вулин је рекао да је Србија свјетски позната по производњи муниције.

"Управо овде смо показали која су то нова средства и нове технологије које освајамо. На Србију мора да се рачуна, на њену војску и одбрамбену индустрију, али и Војска Србије се далеко брже и јефтиније опрема, захваљујући томе што има одбрамбену индустрију", истакао је Вулин.

Према његовим ријечима, прошле године у одбрамбеној индустрији Србије остварен је приход од 580 милиона долара, а ове године очекивано је значајно увећање те ће приход износити око 680 милиона долара, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Много развијеније и много богатије војске морају да одвоје много више новца да би купиле овакве борбене системе које ми добијамо по произвођачким ценама и захваљујући којима с далеко мање новца можемо да опремимо нашу војску", додао је Вулин.

У саопштењу се наводи да су велику пажњу посјетилаца српског штанда привукли самоходна хаубица "нора", као најпродаванија, и самоходно артиљеријско оруђе "александар" и самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе "шумадија", који су први пут представљени изван граница Србије.

Директор продаје у "Југоимпорту - СДПР" Александар Лијаковић истакао је да је систем "шумадија" најинтересантнији и најатрактивнији систем у овом тренутку, као и ракета "један на један", која је највећа ракета приказана на овом сајму.