latinica  ћирилица
12/06/2018 |  20:14 | Аутор: БЕТА

Ердоган и Вучић отворили нови гасовод за снабдијевање Европе

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган отворио је данас цјевовод за транспорт природног гаса из Азербејџана до југа Европе преко Анадолије, чиме ће се смањити зависност континента од тог горива из Русије.

"Трансанадолијски гасовод" (ТАНАП), чија је изградња коштала по процјени 8,5 милијарди долара, један је од главних инфраструктурних објеката које Ердоган отвара у оквиру кампање пред пријевремене изборе 24. јуна.

Шеф турске државе је отворио ТАНАП на свечаности у Ескисехиру, у централној Турској, са својим колегама из Азербејџана Илхамом Алијевом, Србије Александром Вучићем и Украјине Петром Порошенком као и са лидером самопроглашене, а међународно непризнате "Турске Републике Сјеверни Кипар" (ТРНЦ), Мустафом Акинчијем.

"ТАНАП је најновији плод наше заједничке визије", рекао је Ердоган. "То је такође наговјештај будућих пројеката које ћемо предузети".

Ердоган и његови гости су помогли постављање посљедњег дијела цеви, а затим одврнули точак вентила да би потекао гас.

Дугачак 1.850 километара, ТАНАП је повезан с цјевоводом Кавказ-југ (СЦП) који потискује гас из огромног налазишта Шах Дениз у Каспијском мору, а затим шаље гас Турској преко Азербејџана и Грузије.

Други крај ТАНАП-а ће бити повезан с Транс-јадранским гасоводом (ТАП), преко Грчке и Албаније, до Италије.

Заједно, СЦП, ТАНАП и ТАП формирају "Јужни гасни коридор", мега-пројекат процијењен на 40 милијарди долара, чиме се задовољава намјера Европе да смањи зависност од руског гаса у доба јаких тензија с Москвом већ неколико година.

Нафтовод "Танап" ће на крају пројектованог развоја годишње доводити 10 милијарди кубних метара гаса до југа Европе, а шест милијарди само до Турске. Прве испоруке југу Европе се очекују 2020.