latinica  ћирилица
12/06/2018 |  18:00 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Састанак Трампа и Ким Џонг Уна - почетак процеса денуклеаризације?

Амерички предсједник Доналд Трамп и сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун напустили су Сингапур након историјског састанка чији је резултат резолуција којом се обавезују да ће радити "на изградњи трајног и стабилног мира" на Корејском полуострву.

Састанак у Сингапуру изазвао је велику пажњу јавности, јер је због запаљивих изјава двојице лидера свијет донедавно био на ивици нуклеарног рата. Након четворочасовних разговора, сада се најављује и до сада незамисливо - могућност да Ким Џонг Ун прихвати позив Доналда Трампа и допутује на разговоре у Вашингтон.

И то се догодило. Готово седамдесет година од завршета Корејског рата састали су се амерички предсједник и врховни вођа Сјеверне Кореје. Састанак заслужује епитет историјски само јер се догодио, пошто декларација коју су Трамп и Ким потписали не доноси неке велике промјене. Најаве Американаца да неће пристати ни на шта мање од потпуне денуклеаризације Корејског полуострва пале су у воду, јер се у документу од четири тачке у трећој само наводи да се Сјеверна Кореја обавезује да ће радити на потпуној денуклеаризацији, што је Пјонгјанг обећавао и раније. 

"Данас смо одржали историјски састанак. Одлучили смо да оставимо прошлост иза себе", рекао је сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

"Документ који потписујемо је свеобухватан и мислим да ће обје стране бити импресиониране резултатима. Много труда уложено је у све ово, много рада и много припрема. Сви су били фантастични", истакао је амерички предсједник Доналд Трамп.

Ријечи хвале Трамп није штедио ни када је у питању сјевернокорејски вођа којег је донедавно називао „малим ракеташем“. Након састанка у четири ока, Трамп је напрасно промијенио мишљење о Киму па га је назвао "талентованим лидером који много воли своју земљу", додајући да између њих двојице постоји "посебна везе и одличан однос". Ким је заборавио да је Трампа називао „ментално поремећеним старкељом“, а камере су забиљежиле његово виђење данашњег састанка. 

"Многи нису вјеровали да је ово могуће. Они који гледају помислиће да се ради о филму научне фантастике", додао је сјевернокорејски предсједник.

Јужнокорејци сигурно нису вјеровали да је након састанка у Сингапуру Трамп отказати заједничке војне вјежбе Сеула и Вашингтона, што је изазвало пометњу и међу 30.000 америчких војника у Јужној Кореји. Америчка команда у тој земљи саопштила је да није добила никакве инструкције о отказивању вјежби и да настављају са припремама по плану док је из Сеула саопштено да ће причекати да виде шта је Трамп под тим тачно мислио.

"У условима у којима покушавамо да постигнемо један свеобухватни договор мислим да не приличи да одржавамо ратне игре. Под број један, тако ћемо уштедјети много новца, а под број два мислим да ће то Сјеверна Кореја веома да цијени", истакао је Трамп. 

Сеул, Токио, Москва, Брисел и Лондон подржали су декларацију из Сингапура, а из Пекинга је стигао приједлог да Савјет безбједности размотри могућност суспензије или укидања санкција Сјеверној Кореји. Медији су преносили сваки детаљ састанка па је анализиран и говор тијела током 13 секунди, колико се Трамп први пут руковао са Кимом. Стручњаци су закључили да је Трамп покушао да прикаже своју доминацију тиме што је први пружио руку и потапшао Кима по рамену. Трамп је сјевернокорејском лидеру дозволио и да види унутрашњост предсједничког аутомобила, што је привилегија коју су имали само ријетки. Ким је само бацио поглед на возило, а по изразу лица није се могло закључити да је био претјерано одушевљен.