latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинеска ваза из 18. вијека продата за 16,2 милиона евра!

Када је пронађена у кутији за ципеле у поткровљу у Француској, мало ко је помислио да ће кинеска ваза из 18. вијека бити продата за 16,2 милиона евра.
Кинеска ваза из 18. вијека - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Кинеска ваза из 18. вијекаФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Постигнута цена је била већа за више од 20 пута од процијењених 500.000 до 700.000 евра у "Сотбију". То је највиша цена за појединачан производ који је та аукцијска кућа продала у Француској.

Ваза се налазила у поткровљу са осталим предметима, као дио насљедства. Француска породица је пронашла вазу и донијела је код аукционара.

"Та особа (продавац) је допутовала возом, потом метроом и дошла до 'Сотбија' и до моје канцеларије са вазом у кутији за ципеле заштићеном новинама", испричао је за Ројтерс експерт за азијску умјетност Оливије Валмер.

"Када је ставила кутију на мој сто и када смо је отворили били смо запањени њеном љепотом", рекао је Валмер.

Испоставило се да је ваза висине 30 центиметара осликана у деликатним нијансама зелене, плаве, жуте и ружичасте боје била добро очуван примерак направљан за цара династије Ђинг.

Према речима портпаролке "Сотбија", власници су знали да ваза има неку вредност, али не толику као ни да је из периода династије Ђинг.

Аукција је трајала 20 минута, што је дуго за такву продају и више људи се надматало за њу.

Купац је био из Азије, али "Сотби" не жели да открије његов идентитет.