latinica  ћирилица
12/06/2018 |  16:10 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Становници Српске се већ суочавају са високим температурама

Иако календарски љето још није стигло, становници Српске се већ суочавају са високим температурама. Најтеже је онима који због свакодневних обавеза морају да проводе доста времена напољу.

Спас од врућина Семберци траже у хладовина код куће или у некој зеленој градској оази, али и одласком на море. Свакодневне обавезе многима не остављају могућност да избјегну најтоплији дио дана.

Сналазе и они којима је најтеже, а који свакодневно раде на отвореном на температурама вишим од 30 степени. 

Организам покушава да се расхлади што доводи до ширења крвних судова и појачаног знојења, кажу љекари. Упозоравају да проблеме могу имати сви који не прилагоде исхрану и свакодневне активности екстремним условима. 

"Губитак течности и ширење крвних судова води ка паду крвног притиска, а он моће да изазове лупање срца, вртоглавицу, омаглице, лошије се и спава", рекла је специјалиста породичне медицине Дома здравља Бијељина др Бојана Палексић - Докић.

Због високог индекса сунчевог зрачења посебно се треба обратити пажња на заштиту коже. 

"Јако је битно свакодневно на отворене дијелове тијела наносити заштитне креме са високим заштитиним фактором. За дјецу обавезно 50+, а и за одрасле то може бити минимум фактор заштите 30, поготово што имамо све више случајева промјена на кожи и неке од њих су у директној вези са Сунцем", додала је она.

Доста течности, воћа и поврћа, лагана исхрана, као и редовно узимање прописане терапије, предуслов је за лакше подношење високих температура.