latinica  ћирилица
12/06/2018 |  15:05 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Погледајте имена ухапшених у акцији Силва

У полицијској акцији Силва на подручју Источног Сарајева ухапшено је 21 лице.
Полиција РС - Фото: РТРС
Полиција РСФото: РТРС

РТРС незванично сазнаје да су ухапшени Миленко Крсмановић, Марко Нинковић, Бојан Абазовић, Александар Ковачевић, Ненад Јанковић, Недељко Арбиња, Борислав Лиздек, Жарко Зечевић, Душко Копривица, Радивоје Грујић, Горан Васиљевић, Славко Бартула, Драгиша Каностревац, Милан Нешковић, Владо Боровина, Давор Вучићевић, Јован Бајагић, Драган Антонић, Младен Соколовић, Миле Лиздек и Драган Ђукић.

Ова лица су осумњичена да су у протеклом временском периоду на подручју општина Соколац, Рогатица и Пале извршили више кривичних дјела, на тај начин што су по претходном договору вршили крађе шумско дрвних сортимената, прикривање трагова и доказа наведених крађа, фалсификовање службених отпремних исказа, злоупотребу службеног положаја, непријављивање кривичних дјела шумских крађа, прекласирање шумско дрвних сортимената повлаштеним купцима, утају пореза и доприноса сачињавањем фиктивних фактура као и прометом робе без фактурисања и евидентирања и препродајом шумско дрвних сортимената лица запослених у ШГ Романија трећим лицима и предузећима и другим кривичним дјелима чиме су оштетили буџет Републике Српске и јавне приходе Републике Српске (јавно предузеће Шуме Српске) за, за сад, неутврђен износ новца.

Жарко Зечевић је осумњичен да је, као управник Радне јединице Соколац у Шумском газдинству Романија, злоупотребом службеног положаја, прекорачио границе овлаштења, те ставио поједине купце у повлаштен положај, те да је заједно са другим запосленим лицима у ШГ Романија, према претходном договору, вршио шумске крађе како би себи прибавио противправну имовинску корист. Осумњичен је и за прикривање, одобравање шумске крађе, како физичким лицима, тако и запосленима у ШГ Романија.

О овим радњама су као саучесници или директни извршиоци осумњичени његови подређени- запослени у ШГ Романија Славко Бартула (референт за узгој заштиту и искориштавање), Драгиша Каностревац (референт за узгој заштиту и искориштавање), Душко Копривица (отпремач), Радивоје Грујић (отпремач), Горан Васиљевић (кројач, размјерач и реализатор), те радници друге радне јединице Студена Гора која послује у скопу ШГ Романија, а који су у директној вези са Драгишом Каностревцем и то Милан Нешковић (чувар Шума) и Јован Бајагић (чувар Шума).

Да су у директној вези са Зечевићем осумњичени су и Марко Нинковић (чувар Шума), Бојан Абазовић (чувар Шума) и Младен Соколовић (чувар Шума), који поред вршења директних крађа шумско дрвних сортимената и погодовања одређеним купцима (кроз претовар, прекласирање), омогућавају и учествују у крађама шумско дрвних сортимената са Миленком Крсмановићем и заједно прикривају доказе и трагове извршених кривичних дјела, те отуђену шумско дрвну масу препродају Александру Ковачевићу и другим лицима.

Каностревац, који посједује илегално постројење за обраду дрвета (брента) у мјесту Јасик Општина Соколац, такође је у комуникацији са запосленима у ШГ Рогатица (Јанковић), који му омогућава нелегалну сјечу на подручју ШГ Рогатица.

Такође је утврђена веза између Владе Боровине, који посједује нелегано постројење за прераду дрвета у мјесту Јасик у Општини Соколац, и Драгише Каностревац те Јована Бајагића и Милана Нешковића. Они по претходном договору врше крађе шумско дрвних сортимената која обрађују у постројењима за обраду дрвета код Драгише Каностревца и Владе Боровине. Боровина и Каностревац препродају обрађену дрвну масу, чиме избјегавају плаћање пореза и доприноса и врше недозвољену трговину.

Каностревац је у комуникацији са Милом Лиздек и Јутаном, који му превозе нелегално посјечене шумско дрвне сортименте, које по потреби склања код Небојше Ерића на постројење за обраду дрвета. Јован Бајагић и Милан Нешковић, користећи свој службени положај чувара шума, прикривају трагове и доказе шумских крађа, проналазе шумско дрвни сортимент за Каностревца и онемогућавају доказивање поменутих кривичних дјела полицијским службеницима.

Такође, Драган Антонић, власник постројења за обраду дрвета (брента) на Равној Романији, у директној комуникацији са Ненадом Лопатићем, који је један од извођача радова у ШГ Романија, врше крађу шумско дрвног сортимента, (коју потом обрађује на свом постројењу избјегавајући плаћање обавеза), Милом Лиздеком и у сталном је контакту са Душком Копривицом (отпремач у Ш.Г Романија) са којим отуђену дрвну масу покушава прикрити прављењем лажних отпремница, жигосањем трупаца на непрописан начин и стављањем плочица с циљем прикривања отуђене дрвне масе и приказивањем исте као дрвне масе из приватне шуме. Отуђену дрвну масу обрађуј, да уклони могућност утврђивања поријекла робе, и потом је препродаје купцима, избјегавајући плаћање обавеза и доприноса.