latinica  ћирилица
12/06/2018 |  12:47 | Аутор: СРНА

Залихе влаге у земљишту на минимуму

Прољећни усјеви у Републици Српској су у добром стању, али су залихе влаге на минимуму и за побошање влажности земљишта неопходне су веће количине падавина, наводи се у агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Стручњаци оцјењују да су доспјеле падавине у овом дијелу вегетације добродошле свим пољопривредним културама, али нису довољне.

Према прогнози, до краја недјеље у послијеподневним и вечерњим часовима мјестимично ће бити локалних пљускова праћених грмљавином, нарочито у другој половини седмодневног периода.

Локално су могуће и временске непогоде, а киша и пљускови мјестимично могу ометати радове на отвореном.

Пољопривредницима се преопручује контрола над засијаним културама, као и заштита усјева тамо гдје је то потребно.

У билтену се наводи да су озиме културе у фази млијечног зрења зрна и да су им погодовали досадашњи агрометеоролошки услови.

Стручњаци упозоравају да је честа појава кише довела до стварања услова за инфекцију проузроковачем чађаве пјегавости листа и краставости плодова јабуке, пепелнице јабуке, пламењаче шљиве, пепелнице винове лозе и рђе пшенице.

Од инсеката су активни друга генерација крушкина буве, пиљење ларви прве генерације јабукиног и шљивиног смотавца, затим лисне ваши и гриње, а код ратарских култура присутна су легла прве генерације кукурузног пламенца, док су код кромпира примијећена имага, јаја и ларве кромпирове златице.