latinica  ћирилица
11/06/2018 |  20:59 ⇒ 12/06/2018 | 12:47 | Аутор: СРНА

Представа "Устав Републике Хрватске" најбоља на Театар фесту

Позоришни комад "Устав Републике Хрватске" Анте Томића, Рајка Грлића и Жељке Удовичић проглашен је за најбољу представу на 21. Театар фесту "Петар Кочић" у Бањалуци.

Жири фестивала, у саставу Душко Љуштина, Владимир Ђуричић и Жељко Еркић, оцијенио је да ова представа, у режији Винка Брешана и продукцији Сатиричног казалишта "Керенпух" из Загреба, на храбар начин говори о проблемима у савременој Хрватској и помјера границе савременог театра.

Ова представа однијела је и награде за најбољи драмски текст, која је додијељена Томићу, Грлићу и Удовичићевој, те за најбољу мушку улогу, коју је добио Борко Перић за улогу Вјекослава Краља.

Награду за најбољу мушку улогу, осим Перића, добио је и Бранислав Лечић за улогу Симеона Његована Лупуса у представи "Корешподенција" у продукцији "Звездара театра" из Београда.

За улогу Милице Његован у овој представи награду за најбољу женску улогу добила је Аница Добра, док је за режију ове представе награђен Горчин Стојановић.

Селектор овогодишњег Театар феста "Петар Кочић" био је редитељ Марко Мисирача.

Глумица Ена Радовановић из Бањалуке са представом "Да сам је позориште/запалила бих се/" побједник је фестивала монодраме младог глумца "Да свако остави свој траг", који је одржан у оквиру Театар феста.

Специјална награда овогодишњег Театар феста "Петар Кочић" додијељена је глумици Народног позоришта Сарајево Каћи Дорић за улогу баке, госпође маме у представи "Све се некако преживи осим смрти".

Након додјеле награда, у Народном позоришту Републике Српске у част награђених одиграна је представа "Група ТНТ - Алан Форд/Повратак отписаних", рађена у копродукцији "Гледалишча копер" и Камерног театра 55 из Сарајева, у режији Кокана Младеновића.