latinica  ћирилица
11/06/2018 |  15:51 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Музичка академија Универзитета у И. Сарајеву обиљежила крсну славу

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву обиљежила је крсну славу – Преподобномученицу Теодосију Тирску. Уприличена је и промоција 34-оро дипломираних музичких умјетника и 14 магистара и мастера.

Од првих корака 1994-те до данас, Музичка академија у Источном Сарајеву израсла је у респектабилну високошколску установу, не само у Српској, већ и у региону, у којој се тренутно образује око 250 студената. Из године у годину, успјеси су све већи.

"Наши студенти су у протеклој години били веома успјешни, рекла бих, можда и успјешнији него свих протеклих година, имамо јако пуно награда и то великих признања и награда, првих награда и лауреата на познатим такмичењима, свјетским такмичењима. Завршили смо и девети по реду Акордеон арт фестивала и у оквиру њега одржали прво интернационално такмичење пијаниста", каже продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије УИС-а Биљана Штака.

Потврђују то и данас промовисани дипломци.

"Заиста, ово је једно предивно, јако важно и велико, значајно животно искуство, много је лијепих догађаја који су за нама, мноштво такмичења, остварених награда и свакако, помена вриједних резултата", истиче дипломирани музички извођач – акордеониста Лазар Пушић.

Бројна признања на домаћој и међународној сцени потврђују озбиљан рад, преданост и професионализам Музичке академије, која се може похвалити сарадњом са престижним европским и свјетским академијама и универзитетима, али и властитим кадром и генерацијама студената који настављају са умјетничким, али и педагошким радом.

"Мој животни позив јесте музика, хармоника, концерти, значи, опредијељена сам првенствено на концертну дјелатност, а потом и на педагошки рад, који ће ме, претпостављам, пратити у неком наредном периоду", каже мастер хармонике Вања Даниловић.

Осим образовног, Музичка академија један је од најактивнијих фактора друштвеног и културног живота Источног Сарајева, чијим ће становницима у уторак поклонити традиционални Годишњи концерт.