latinica  ћирилица
11/06/2018 |  12:14 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Приједор: Упис у средње школе за најбоље основце

Од девет часова, приједорски основци могу да се упишу у средњу школу. Међутим, прва два дана уписа, пријаве могу подносити само ученици са 60 и више бодова. Сљедеће седмице, право уписа имаће сви ђаци који су успјешно завршили основну школу.

За сада, највећа заинтересованост је за медицинску струку. Пред вратима приједорског средњошколског центра, гужва од раног јутра.

"Планирамо уписати три одјељења из струке здравства. То су медицински техничар, фармацеутски техничар и физиотерапеут, и једно одјељење из опсталих група", рекао је Александар Миљеђић, директор Средњошколског центра Приједор.

Општи и друштвено језички смјер више нису једини у приједорској гимназији. Од ове године ту је и рачунарско – информатички смјер.

"На то смо се одлучили због тога што посљедњих неколико година имамо смњен број ученика, питамо се да ли је то због заинтересованиости или се односи на тржиште рада", каже Радмила Бијелић, директор гимназије "Свети Сава" Приједор.

Планом уписа, шест средњих приједорских школа, може да упише четири одијељења од по 24 ученика.

"Школе су дужне да до десет часова у четвртак истакну резултате првог круга јунског уписа. Сљедеће недјеље 18. јуна, три дана почиње борба за све остале ученике", навела је Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа града Приједора.

У приједорске средње школе ове године, планиран је упис, 581 ученика. Школарци који не успију уписати жељену школу, могу то учинити 4. јула, када почиње други круг уписа у приједорске средње школе.