latinica  ћирилица
11/06/2018 |  08:45 | Аутор: РТРС

Данас уручење награда из Фонда Ћопићеве задужбине

Љекару Горану Милашиновићу за роман "Случај Винча" и књижевнику Драгану Лакићевићу за збирку "Песме за једног читаоца", данас ће у Београду свечано бити уручене награде из Фонда Задужбине Бранка Ћопића за дјела високе умјетничке вриједности.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

Награде ће свечано бити уручене у Српској академији наука и уметности, најављено је из САНУ.

Писац роман "Случај Винча", који је издала Лагуна, Горан Милашиновић је угледни љекар, професор кардиологије београдског Медицинског факултета.

Роман "Случај Винча" говори о српском Чернобиљу, нуклеарном акциденту из 1958. године, који је био заташкан, као и о шесторо младих научника из Института Винча који су били озрачени, а чије лијечење је било могуће једино у паришкој болници.

Аутор је желио да "Случај Винча" буде писани омаж Французима добровољним даваоцима коштане сржи који су се изложили смртној опасности из врхунске хуманости и да новим генерацијама омогући да сазнају о једној херојској епизода у историји медицинске науке.

Књижевник Драган Лакићевић, чију је збирку "Песме за једног читаоца" издала београдска кућа Партенона, је пјесник и романсијер. Био је уредник књижевних часописа Расковник и Књижевна критика, као и дјечјег православног листа Светосавско звонце.

Прве пјесме објавио је 1970. године у сарајевским "Малим новинама" и у "Политици за дјецу" у Београду, а прве пјесничке књиге 1976. године.

Уредио и приредио велики број књига, издања и едиција, међу којима и колекцију Српска књижевност за децу, у скоро 100 књига, те сачинио више антологијских избора, српских и светских бајки и српске поезије за дјецу.

Био је уредник издавачког предузећа Рад у Београду и Српске књижевне задруге.

Одлуку о додјели награда донио је средином маја Управни одбор Задужбине Бранка Ћопића.

Управни одбор чине академик Милосав Тешић, дописни члан САНУ Горан Петровић и академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Нада Милошевић Ђорђевић, саопштено је из САНУ.