latinica  ћирилица
10/06/2018 |  17:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Асад: Запад подстиче рат у Сирији

Сиријски предсједник Башар ал Асад оптужио је Запад да подстиче разарајући рат у његовој земљи, који улази у осму годину, с циљем да га свргне с власти.
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

У интервјуу за британски Мејл оф Сандеј, који је данас објављен, Асад је рекао да су западне земље лагале о хемијским нападима у Сирији и подржале тамошње терористичке организације, док је Русија подржала његову владу у борби против "стране инвазије", пренио је АП.

- Ми се боримо против терориста, а те терористе подржавају британска влада, француска влада, Американци и њихове марионете, било да су у Европи или у нашем региону. Ми се боримо против њих и ми имамо јавну подршку у Сирији да се боримо против тих терориста. Зато напредујемо. Не можемо да напредујемо само јер имамо подршку Русије и Ирана - рекао је Асад.

Према његовим ријечима, устанак против његове владавине био је дио завјере да се склони с власти лидер који се није слагао с западним политикама у региону.

- Цјелокупан приступ према Сирији на Западу је "морамо да промијенимо ову владу, и морамо да демонизујемо овог предсједника, јер они више не одговарају нашој политици". Они говоре лажи, они говоре о хемијском оружју, они говоре о лошем предсједнику који убија добре људе, слободу, мирне демонстрације - рекао је Асад.

Предсједник Сирије је одбацио и наводе да је Израел недавно извршио ваздушне нападе у Сирију уз прећутну руску сарадњу.

- Русија никада није ни са ким сарађивала против Сирије, ни политички ни војно. Како би могли да помогну сиријској војсци да напредује и у исто вријеме сарађују с нашим непријатељима како би уништили нашу војску? - упитао је Асад.

Асад је нагласио да је остао на свом положају током седам година рата јер има јавну подршку.