latinica  ћирилица
10/06/2018 |  16:42 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

"Постоји пуно разлога да се тражи смјена Савјета министара"

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да, осим мигрантске кризе, постоји још пуно разлога да се тражи смјена Савјета министара.

- Било је разлога и биће их сигурно у будућем периоду да се тражи смјена Савјета министара који ће до краја остати онакав какав је био од почетка било му изгласано неповјерење или не, остао у некаквом техничком или полутехничком мандату - рекла је Цвијановићева новинарима у Вукосављу.

Поводом изјаве предсједника Уједињене Српске Ненада Стевандића да Савјет министара треба одмах да поднесе оставку, јер је неспособан да се суочи са проблемом мигрантске кризе, Цвијановићева каже да је то нормална реакција на политичко недјеловање и несналажење Савјета министара, који све мање личи на озбиљну институцију како одмиче његов мандат.

- То је окупљени скуп. То су људи који су покушали да наметну причу о својим врлинама, способностима, људи који су давали лажна обећања и причали о реформском путу, спомињали кандидатски статус ЕУ - рекла је Цвијановићева.

Она каже да су министри из Савеза за промјене у Савјету министара "износили море нетачних изјава, паушалних оцјена и чинили море погрешних потеза који су били штетни по Републику Српску".

- Мени је било природно да су они давно поднијели оставке онда када су под блокадом држали 750 милиона КМ које су ускратили грађанима и институцијама Републике Српске. Да се тако нису понашали многи инфраструктурни пројекти би давно већ били започети или би били настављена њихова реализација - рекла је Цвијановићева.

Да ова средства нису била под блокадом, истиче Цвијановићева, годину дана раније би незапослене породиље у Српској почеле добијати накнаду од 405 КМ мјесечно колико сада добијају.

Цвијановићева је одбацила као нетачне тврдње из Савеза за промјене да су у питању била страшна задужења код ММФ-а и Свјетске банке.

- То нису никаква задужења. Камата коју смо имали по ММФ-овом програму је око један одсто, дакле никакво посебно оптерећење. Са Свјетском банком смо имали толико повољне аранжмане да готово имате бесплатан новац - рекла је Цвијановићева.

Она је прецизирала да су министри из Савеза за промјене у Савјету министара по двије-три године држали нератификоване програме у институцијама БиХ да би, како каже, зауставили ова средства и то онда када Република Српска заврши све што треба на нивоу ентитета - обезбиједи одређена средства, испреговара аранжмане...

- То је један од начина, а било је и других непосредних директних начина. Према томе, они су давно заслужили да нису то што јесу, зато што су показали да чим се појави први практични проблем они не могу да реагују - рекла је Цвијановићева.

Она истиче да су представници Савеза за промјене "били шампиони када је требало "причати бајке, прогонити политичке неистомишљенике и користити институције БиХ да би се обрачунавали са Републиком Српском".

- Међутим, када је требало урадити неки посао за грађане Републике Српске онда их нигдје није било. Тада видим да се не сналазе - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је мигрантска криза пуно већи и дугорочнији проблем него што то дјелује.

- Надам се да и они разумију политику Владе Републике Српске када кажем да нема могућности, не само смјестити некога и дјеловати превентивно, већ зато што је то дугорочно политички, безбједносни, економско-финансијски и демографски проблем - рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да "важне позиције у власти треба да служе, не за обрачун са другима, него да се обезбиједи нешто боље за грађане".