latinica  ћирилица
10/06/2018 |  16:03 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Несвакидашње младунче женског бизона у београдском Зоолошком врту

Несвакидашња прича стиже нам из београдског Зоолошког врта који је богатији за женског бизона, али бијеле боје. Ријеч је о ријеткој мутацији која се јавља једном у невјероватних десет милиона јединки.

Од оца и мајке који су поријеклом из Америке на српско тло, стигла је Душанка, бизонка бијеле боје која је карактеристике наслиједила од оца који је у београдски ЗОО врт стигао 2007. године. Несвакидашње младунче, по вјеровању, већ је у ово животињско царство донијело благостање.

"Ово је једна велика атракција за нас. У природи се бијели бизон ријетко среће, а пошто се у неким културама Индијанаца бијели бизон представља просперитет и срећу, надамо да ће и нама донијети исто то", рекао је Србољуб Алексић, директор Зоолошког врта Београд.

Бизонка је на свијет стигла на велики хришћански празник Духови, па отуд и име Душанка. Директор Алескић каже да у овом зоо-врту имена новорођених младунчади увијек повезују или са неким њиховим карактеристикама или интересантним датумом, као што је био овај - Духови.

Сви запосленици воде рачуна о овој малој, још крхкој животињи, која је за кратко вријеме постала права свјетска атракција.

Ова врста представља традиционално свету животињу индијанских племена, чије се рођење у Америци понекад и свечано обиљежава, када се окупљају бројне племенске вође.