latinica  ћирилица
10/06/2018 |  16:03 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Капути из Требиња на француском тржишту

Град Требиње ствара услове за нова запошљавања у текстилној индустрији. У дијелу Пословног центра Тини, простору бившег Новотекса, послије убрзаних припрема почела је пробна производња женских капута за тржиште Париза и Француске. Инвеститор из Аранђеловца, у нову фирму Требињка, запослио је осамдесет радника, а намјера му је да, крајем године, покрене и друге линије.

Небојша Прековић, власник предузећа, каже да су тржиште и посао обезбијеђени до септембра, те да је најбитније да се створи радна атмосферу и врати повјерење радника. У Требиње је допремио око стотину машина, одјељење за кројење, намјенске пресе.

- Потребно нам је стотинак радника како би до септембра завршили двадесет хиљада капута за Париз. Конкурс за пријем нових радника је стално отворен - каже Прековић.

- Радник са искуством, без обзира што није радио "тешку конфекцију", може лако да научи овај посао. Овдје има можда свега десет одсто радника са искуством у "тешкој конфекцији" - каже Јованка Мијановић, шеф производње.

Осамдесет радника добило је запослење у сарадњи са Заводом за запошљавање. Град Требиње, који је финансирао реконструкцију инсталација и простора, неће ограничавати вријеме закупа Пословног центра Тини.

- Ту смо да помогнемо. Град је спреман да прави и нове хале, а све у циљу јачања произодних дјелатности и отварања нових радних мјеста - каже Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња.

Радници су пријављени, свима је понуђена плата од 500 КМ, обезбијеђени превоз и топли оброк.

- Неки ће имати плату од 600 или 700 КМ. Мој циљ је да одвојим рад од нерада, радника од нерадника и наградим оног ко је успјешан у свом дијелу посла - каже Прековић.

Прековић додаје да, уз пробну производњу, треба градити повјерење међу радницима, с обзиром на то да требињски текстилци пролазе кроз тежак период више од десет година. Квалитет производње диктираће вријеме увођења нових производа и запошљавање нових радника.