latinica  ћирилица
10/06/2018 |  10:56 | Аутор: СРНА

Путин: Састанак са Трампом чим Америка за то буде спремна

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да је важно да се састане са америчким колегом Доналдом Трампом и да дијели његову забринутост због ризика од евентуалне трке у наоружању између Русије и САД.
Владимир Путин (Фото: Russia Today) -
Владимир Путин (Фото: Russia Today)

Путин је рекао да је неопходно да о томе разговарају лидери двије земље и да би састанак могао да буде одржан чим САД за то буду спремне.

Руски предсједник је истакао да су се бројне европске државе понудиле да помогну да сусрет буде одржан.

Поводиом сугестија америчког предсједника да је Русија требало да присуствује посљедњем самиту Г7 у Канади, Путин је рекао да Москва није изабрала да изађе из чланства Г8, из кога је искључена након присаједињења Крима прије четири године.

"Није био наш избор да изађемо из чланства. Наше колеге одбиле су да дођу у Русију из познатих разлога. Било би нам драго да их све видимо у Москви", рекао је Путин на конференцији за новинаре у кинеском граду Кингдао, гдје учествује на самиту Организације шангајске сарадње /ОСЦ/.

Он је указао на то да заједничка куповна моћ чланица СЦО надмашује Г7, преноси Ројтерс.

Самит Г7 у Квебеку окончан је усљед спора Трампа и канадског премијера Жастина Трудоа, након чега је амерички предсједник објавио да би САД могле увести царине и аутомобилској индустрији.

Трамп је у марту изјавио да би се Путин и он могли ускоро састати, али су односи између Москве и Вашингтона додатно погоршани због сукоба у Сирији и случаја "Скрипаљ" у Британији.