latinica  ћирилица
10/06/2018 |  10:00 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Москва прави ласер за уништавање отпада у орбити

Руска Агенција за свемирска истраживања "Роскосмос" планира да смеће у Земљиној нижој орбити уништи помоћу снажног ласера високог три метра.
Свемирски отпад (Фото. © Depositphotos / JohanSwanepoel) -
Свемирски отпад (Фото. © Depositphotos / JohanSwanepoel)

Уколико пробе буду успјешне овим методом осигураће се безбједност даљих истраживања свемира. На развоју ове технологије радила је "Корпорација за прецизне системе" која је огранак "Роскосмоса".

У свом извјештају руској Академији наука, компанија је затражила подршку за истраживање и развој, те за експериментални рад са ласером који може зраком да уништи свемирски отпад.

Снажни ласерски топ био би постављен на три метра висок телескоп, чија је градња у току. Телескоп који је предвиђен за посматрање сателита и потенцијално опасног свемирског отпада, у случају одобрења пројекта, био би прерађен у велики ласер.

У извјештају, у који је увид имала руска новинска агенција "РИА Новости", наводи се да би агрегат стварао енергију потребну за ласер који би уништавао отпад са свемирских бродова или остале врсте смећа, попут изгубљене рукавице астронаута у нижој Земљиној орбити.

Према претпоставкама америчке Агенције за свемирска истраживања /НАСА/ у свемиру има више од 500.000 комада отпада.

"Релативно мали дио орбиталног смећа може нанијети штету летјелицама и сателитима. Од око 500.000 комада отпада, 20.000 је веће од лопте за бејзбол", истиче се у упозорењу НАСА.