latinica  ћирилица
09/06/2018 |  16:44 | Аутор: СРНА

Тврђава Кастел добија двојезичне туристичке информативне табле

Тврђава Кастел, најстарији историјски споменик у Бањалуци, и неки њени објекти требало би да добију двојезичне туристичке информативне табле, речено је Срни у Туристичкој организацији града Бањалука.
Тврђава Кастел у Бања Луци (Фото: Архив) - Фото: РТРС
Тврђава Кастел у Бања Луци (Фото: Архив)Фото: РТРС


Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало рекао је да би 12 локација требало да буде означено, али да почетак реализације овог пилот пројекта зависи од новца који успију обезбиједити.

Шукало је навео да би двије табле обухватиле опште информације о Кастелу и 10 које би биле постављене на појединим занимљивим локацијама на тврђави, као што су римска базилика, римски миљоказ, подземље Кастела, те римски саркофаг.

Према његовим ријечима, на овај начин би многобројни туристи, који посјећују Бањалуку, сазнали више о овом културно-историјском споменику из трећег вијека.

Шукало је рекао да предрачун за овај пилот пројекат износи око 20.000 КМ, те да ће у наредном ребалансу градског буџета захтијевати средства за овај пројекта, као и за постављање видиковца на Бањ брду.

Он је напоменуо да ће из Туристичке организације Београд, које су контактирали, поклонити пројекат израде туристичких информативних табли.

Средства за реализацију пројекта постављања туристичких информативних табли на тврђави Кастел, каже Шукало, тражиће и кроз европски Интерег Адрион програм.