latinica  ћирилица
09/06/2018 |  14:22 ⇒ 22:50 | Аутор: СРНА

26 година Осмог одреда Специјалне бригаде; Ратни командант: Подршка Лукачу и МУП-у

Служењем парастоса у храму Светог Василија Острошког на Вељинама за 23 погинула припадника Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, те полагањем цвијећа на спомен-обиљежје испред Полицијске станице Источно Сарајево, данас је обиљежено 26 година од формирања овог одреда.
Обиљежено 26 година од формирања 8. одреда Специјалне бригаде полиције - Фото: СРНА
Обиљежено 26 година од формирања 8. одреда Специјалне бригаде полицијеФото: СРНА

Ратни командант Одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Бранислав Окука изјавио је новинарима у Источном Сарајеву да је ово прилика да се сви присјете ове бригаде, која је била и најелитнија јединица коју је Република Српска имала.

Окука каже да су припадници Осмог одреда Специјалне бригаде полиције учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату на свим ратиштима у Републици Српској, односно тамо гдје је било најпотребније да се одбране српске територије и становништво.

- Поносни смо на дјела која смо урадили, а исто тако стријепимо за будућност која нас чека - нагласио је Окука и додао да је Министарство унутрашњих послова 1992. године на овим просторима било једина организациона структура која је била адекватна да прихвати борбу и заштити људе од нестанка са ових простора.

Окука подсјећа да је припадник ове јединице био и садашњи министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и ово данашње окупљање је једна врста подршке њему самом и МУП-у Српске.

- Веома добро смо упознати са чињеницом шта се ради и како неко жели да све то што смо ми дали за ову државу девалвира и направи једна унитарну државу у којој српски народ једноставно не може да живи. Ми то знамо јер на територији гдје смо битисали готово читав рат сад готово да нема Срба, а у Сарајеву се то може измјерити микронима - рекао је Окука.

Он је поручио да сви морају да ураде све да Република Српска опстане.

Окука је подсјетио да су припадници Осмог одреда претходно били у Специјалној полицији Станице милиције Илиџа, након тога су у Сарајевско-романијском и бирчанском одреду, а потом и у Специјалном одреду полиције.

Према његовим ријечима, из ових војних састава погинула су 23 припадника, а више од 1.000 је рањено.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић каже да је Осми одред једна од најзначајнијих мобилних маневарских јединица која је била спремна да притекне у помоћ Војсци Републике Српске или припадницима МУП-а у било којој ситуацији, а нарочито онда када је непријатељ угрожавао одбрамбене линије Српске.

- Ова јединица има изузетан значај и представници локалних заједница са овог подручја морају да присуствују овом дану и да кроз свакодневни рад воде рачуна како побољшати статус демобилисаних бораца и припадника унутрашњих послова, јер је неизмјерна њихова заслуга у стварању Српске - поручио је Лучић.

Андрија Хркаловић, који је био командир вода Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, истакао је да су током рата обишли сва ратишта - од Бањалуке, Кључа, Трнова, Трескавице, Требиља, оловско ратиште.

Он је истакао да су припадници ове јединице били претежно из Сарајевског поља и средње Босне, који су избјегли на ово подручје, а статус ових бораца веома је тежак и већина припадника Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске није запослена.

Обиљежавању дана Одреда, осим припадника ове јединице, присуствовали су представник града Источно Сарајево, општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, представници Министарства унутрашњих послова, борачких организација.