latinica  ћирилица
09/06/2018 |  12:21 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Јовановић: Срби 30 година изложени циљевима западних сила

"Српски народ у савременим међународним односима" била је тема предавања истакнутог дипломате и бившег министра спољних послова Савезне Републике Југославије, Владислава Јовановића. У требињском Музеју Херцеговине, у организацији Удружења Херцеговац, разговарано је о интересима западних сила на Балкану, судбини Космета, али и Дејтонског мировног споразума и Републике Српске.

Јовановић је истакао да је положај српског народа увијек зависио од интереса и утицаја великих сила. Он је нагласио да су Срби тридесет година, тачније, од распада бивше Југославије, изложени негативним циљевима западних сила и да зато морају бити свјесни да им та политика није наклоњена.

- То не значи да треба да улазимо у сукобе са њима или да кваримо постојеће односе са њима, али морамо водити рачуна да нас не заваравају неким гласовима и да нас убјеђују како нас чека топли загрљај ако кренемо у сусрет њима - каже Јовановић.

Западне силе су употребом бесправне, али и физичке силе, признале независност самопроглашеног Косова и тиме су, истакао је Јовановић, постигле свој циљ. Сада им је потребна сарадња Србије.

- За ту сарадњу они нуде ништа или врло мало. Ми немамо интереса да им излазимо у сусрет, него имамо интереса да ствари препустимо времену, али не бесконачном, већ одређеном, чак предвидљивом. Тада ће морати да схвате да са нама не могу тако да разговарају, већ да преговарају као са равноправном легитимном страном - истиче Јовановић.

Јовановић се кратко осврнуо и на положај Републике Српске, односно њен утицај у савременим међународним односима. Право је питање, додао је, каква је судбина Дејтонског споразума, као међународног мировног уговора, односно, да ли неко хоће да га крши и руши.