latinica  ћирилица
09/06/2018 |  11:24 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Осуђени Срби у Естонији у катастрофалним условима издржавају казне

Међународни комитет Црвеног крста затражио је од предсједника Механизма у Хагу Теодора Мерона да предузме одговарајуће мјере за побољшање услова у којима у затвору у Естонији издржавају казне хашки осуђеници Милан Мартић, Драгомир Милошевић и Милан Лукић.
Милан Мартић (фото: www.sense-agency.com) -
Милан Мартић (фото: www.sense-agency.com)

Међународни комитет Црвеног крста, чији су се представници недавно лично увјерили у катастрофално стање у естонском затвору у Тартуу, писао је Мерону о изузетно тешким условима у којима Мартић, Милошевић и Луковић издржавају казне, пишу Вечерње новости.

Од Мерона је затражено и да одговори на питања у вези са основним људским правима српских осуђеника.

Кључни проблем српским затвореницима је језик, а тиме и неадекватно лијечење, јер естонским љекарима не могу да објасне шта их боле нити их разумију када им они неку терапију, пишу Новости.

Београдски дневник напомиње да српске осуђенике превозе у кавезу када их воде на специјалистичке прегледе, а док их љекари прегледају везане су им руке и ноге.

Немају ни могућност да раде у затвору, а обавезни су да плаћају струју, храну и средства за хигијену. Не могу да читају књиге на српском језику, јер у затвору није дозвољен пријам пакета, а укинут им је и сателитски програм на српском језику.

Мартић је неко вријеме био у самици, јер није обрисао ходник због упале нерва у руци, а то није могао да објасни, док је Лукићу даноноћно било упаљено свјетло у ћелији што му је потпуно пореметило сан.

Мартићев бранилац Предраг Милованчевић је потврдио да су више пута жалили суду у Хагу на неодговарајуће услове у Естонији након чега је Мерон писао Естонији и изражавао забринутост, а Естонци одговарали да је све у складу са њиховим законима.

- Кажу, Мартић не зна ни естонски ни руски језик, а немају преводиоца. Како га онда лијече када не разумију шта га боли? Прије него што је послат у Естонију обавијестили смо суд о свему, али они су га, ипак, послали тамо знајући какви су услови - рекао је Милованчевић.

Према његовим ријечима, Мартић, који је дијабетичар, у Естонији је потпуно лишен могућности ресоцијализације, забрањено му је пушење, а мјесецима није могао да поправи зуб.

Мерон је раније одбијао молбе српских осуђеника да их пребаци у другу државу на издржавање казне, упркос томе што су браниоци тројице осуђеника, као и Министарство правде Србије указивали на нехуман третман, неспровођења поступка ресоцијализације и сурове услове који су далеко испод европских затворских стандарда.

Образложење је било да "наведене притужбе нису довољан разлог", пишу Вечерње новости.

Службеник у Механизму недавно је српском дипломати у Холандији рекао да је упознат са тешким условима издржавања казне и да је на то више пута скретао пажњу Мерону.

Финска се изјаснила да је вољна да преузме српске осуђенике, па је Србија замолила Механизам да размотри ту могућност.