latinica  ћирилица
09/06/2018 |  10:57 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Оскрнављено православно гробље у Какњу (ФОТО)

Вандали су оскрнавили православно гробље у селу Суботиње, у федералној општни Какањ, гдје су поломили четири крста, изјавио је Срни парох добрињски јереј Драгиша Цвјетковић.
Какањ, православно гробље у селу Суботиње -
Какањ, православно гробље у селу Суботиње

- Ово је вандалски и непотребан чин у временима када нам је свима потребна духовна и свака друга обнова. Овакви призори нису обесхрабрујући, већ разочаравајући - рекао је Цвјетковић.

Он је навео да су овај вандалски чин први примјетили некадашњи становници села Суботиње, који су 7. јуна, дошли у Какањ како би присуствовали полагању цвијећа на споменик својим очевима и другим рударима који су погинули у рударској катастрофи у јами Ораси 7. јуна 1965. године.

Цвјетковић каже да су о свему обавијестили Полицијску станицу Какањ, чији припадници извршили увиђај.

- Састао сам се и са начелником општине Нермином Мандром који је осудио овај вандалски чин и понудио помоћ за санацију штете и обнову капеле, а у току године кренућемо са обновом - нагласио је парох Цвјетковић.

Какањ, православно гробље у селу Суботиње (Фото: СРНА)

Он каже да је током протеклог рата капела гробљу девастирана, али да је мали број споменика и крстова оштећен.

- Гробље у селу Суботиње је претрпјело мање страдање и то може бити на понос онима коју су га неколико пута одбранили и сачували од зла које је било присутно. Таквим честитим људима нека то буде на понос, а онима који га некада, а и сада, двије деценије након рата, скрнаве, нека буде на срамоту - поручио је Цвјетковић.

Он наводи да је ово гробље у септембру 2017. очишћено, а извршена је сјеча стабала и ниског растиња, што је први подухват на његовој обнови и уређењу од предратног периода.

Какањ, православно гробље у селу Суботиње (Фото: СРНА)

- Ријетка су православна гробља у општини Какањ и сусједним општинама која су по завршетку рата остала неоштећена - рекао је Цвјетковић и додао да су српске куће у селу Суботиње углавном девастиране, а веома мали број имања и кућа је продат.

Он каже да ће уз помоћ општине Какањ и избјеглих парохијана бити обновљена капелу на овом гробљу.