latinica  ћирилица
08/06/2018 |  20:31 ⇒ 09/06/2018 | 09:34 | Аутор: РТРС

Чубриловић за Дневник плус: Избјећи политизацију у случају "Драгичевић"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је у Дневнику плус наше Телевизије да треба избјећи било какву политизацију у случају страдња Давида Драгичевића. Истакао је да ће закључци Анкетног одбора НСРС о страдању Давида Драгичевића имати снагу када се о њима изјасни највиша законодавна институција и да се на њих може гледати на овај или онај начин, али да треба прочитати материјал који је обиман.

"Тек по томе може да се стекне укупна слика о закључцима. Треба избјећи политизацију и незаконско сагледавање ствари, као и уношење емоције у овај процес, јер то никоме ништа добро не доноси. Поготово треба избјећи злоупотребу одређене ситуације, јер ничији бол не треба појачавати", рекао је Чубриловић.

Нагласио је да се, према Пословнику о раду, не би могло рећи да је Анкетни одбор излазио из одређених оквира, али и да се по закључцима све треба сагледати.

Коментаришући најаву посланика опозиције да ће у скупштинску процедуру упутити измјене два закона - о јавном тужилаштву и о кривичном поступку, Чубриловић је навео да у Народну скупштину до сада ништа није стигло.

"Знам за ове најаве и могуће је да ће до засједања Народне скупштине Републике Српске 19. јуна бити упућени одређени закони. Ако буду упућени у процедури која је предвиђена Пославником о раду, узећемо их у разматрање", каже Чубриловић.

Чубриловић је истакао да ће на предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске бити разматрано 18 предложених закона, те да би дневни ред требало да буде допуњен још тачком или двије које би биле разматране по хитном поступку.

Говорећи о недавној посјети Санкт Петербургу, Чубриловић је поновио да је за Републику Српску ово значајна посјета, те да су били једна од ријетких делегација која је примљена на државничком нивоу

Он је навео да је НСРС до сада усвојила нешто мање од 200 закона и обрадила нешто више од 220 тематских цјелина.

Цијели разговор са Чубриловићем можете погледати и овдје.