latinica  ћирилица
08/06/2018 |  19:48 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Ускоро резултати јавног позива Акционог плана за запошљавање

Ускоро би требало да буду познати резултати јавног позива у оквиру овогодишњег Владиног Акционог плана за запошљавање.

Иако је предвиђено да се са евиденције Завода запосли око 4.000 лица, број пристиглих захтјева послодаваца је удвостручен. Шансу за посао имају млади, жене и они којима недостаје до три године стажа за стицање услова за пензију.

Предузеће Центротранс из Источног Сарајева већ шест година сарађује са Заводом за запошљавање, и кроз овај пројекат годишње запосли неколико радника. Ове године тражи четири возача, који ће проћи кроз програм преквалификације, предузећу требају и правник и саобраћајни инжењер, који ће на том радном мјесту обавити приправнички стаж.

"Изгледа да најлакше нађемо лица са ВСС, много теже оне који траже преквалификацију, јер немамо материјала од којег ћемо ишколовати сва занимања", каже Момчило Сладоје из овог предузећа.

Њихов захтјев за приправницима један је од 1.800 поднесених – двоструко више од броја предвиђеног планом.

Ове године шансу за запослење има 4.000 људи. Ако је судити по захтјевима пристиглим у Завод за запошљавање, послодавцима треба још толико. То је, кажу, охрабрујући податак.

"Сада иде триажа, комисије раде, обрађују захтјеве, провјерава се сваки захтјев. Не мора да значи да је сваки у складу са прописима, али углавном смо задовољни бројем поднесених захтјева", истиче Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Када се захтјеви обраде и подвуче црта, посао чека дјецу погинулих бораца, РВИ и демобилисаних бораца, приправнике, предвиђено је запошљавање људи у руралним подручјима, Рома, а прилику ће добити и они који би за три године требало да се пензионишу. Све то Владу Српске ће коштати 14,7 милиона КМ, не рачунајући средства Свјетске банке, на које се чека сагласност са бх. нивоа.

"Циљ је да што више младих људи запослимо, који су дуго на бироу, и да помогнемо тим људима којима треба до пензије три године", рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Овај програм до сада је оправдао постојање, кажу у министарству. У протеклих десет година запослено је око 22 и по хиљаде људи, на шта је утрошено око 87 и по милиона КМ.

Око 60 одсто људи који су ушли у програм самозапошљавања или приправничког стажа остало је у сталном радном односу.