latinica  ћирилица
08/06/2018 |  19:18 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Рекордер Мирко Кецман и од косилице бржи!

Мирко Кецман из Смољане, код Босанског Петровца, један је од најбољих косаца на овдашњим просторима, а његово умјеће потврђују и бројне награде.

Првак Балкана је на такмичењу у Словенији, на старински начин, побиједио чак и моторну косачицу .

Потреба његових предака, за Мирка Кецмана, данас је спорт. Косидбу је заволио са 13 година, а већ са 17 био је један од искуснијих. 2009. године први пут се укључио у такмичење.

- Већ идуће године почео сам показивати нешто боље резултате. Почео сам помало да "крадем" такмичарска знања, пошто такмичарска и ова косидба нису исте. То је подразумијевало и наручивање другачијих коса које су користе за такмичарску косидбу - каже Мирко.

Данас нема такмичења у ручном кошењу траве на Балкану гдје није побиједио, али и оборио многе рекорде. Шестоструки првак у свом селу најбољи је био у Србији, Црној Гори, али и Словенији, гдје није имао довољно јаког противника, па су Словенци смислили нешто ново.

Мирко прича да су тамошњи организатори предложили да се он окуша у брзини против косачице на сједење, али им је и ту доскочио и побиједио!

- Успио сам да за неколико секунди брже покосим парцелу димензија 7 пута 7 метара од те косачице - каже с осмјехом.

А, да би био најбољи - потребно је више ставки. Техника је битна, физичка спремност, али и опрема.

- Ту одлучује задњи атом снаге који мораш дати и мудрости да би био бољи од осталих, јер сви су они јако добри косци. Без обзира што имаш добру косу, она не коси сама. Мораш бити физички спреман да издржиш. Ипак, то је питање и брзине и кавлитет. У тих десет минута мораш дати све од себе да би био најбољи - открива Мирко.

Сљедеће такмичење на којем ће косу укрстити са најбољима је баш у његовој родној Смољани. Мирко поручује, спремно ће дочекати колеге у жељи да однесе побједу и у десетом, јубиларном такмичењу.