latinica  ћирилица
08/06/2018 |  16:46 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан Машинског факултета у Источном Сарајеву

Промоцијом 20 дипломираних инжењера и седам мастера обиљежен је Дан Машинског факултета у Источном Сарајеву. На овој високошколској установи знање тренутно стиче око 350 студената.

Основан прије 24 године, практично од ничега, Машински факултет у Источном Сарајеву стигао је у ранг високопозиционираних и веома опремљених факултета.

"Кроз пројекат модернизације Универзитета у Источном Сарајеву добили смо најмодерније уређаје за наставно-научни и образовни процес. Сада имамо изванредне услове", рекао је Милија Краишник, декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Успјех је постигнут и када је ријеч о наставном кадру, тако да данас овај факултет има само једног гостујућег професора.

Краишник истиче да је тренутно и те како велико интересовање за машинске инжењере, што потврђују и данашњи дипломанти који наглашавају да се труд и истрајност исплате.

"По завршетку студија нашао сам одмах запослење у једној реномираној приватној фирми и уписао сам мастер студије, такође на Машинском факултету у Источном Сарајеву", каже Крсто Батинић, инжењер машинства.

Стопама старијих колега кренули су и најбољи студенти којима су данас додијељена признања за постигнуте успјехе.

"У суштини потребно је уложити много труда и времена како би се завршиле све обавезе, али ова похвала је довољна за тај успјех", наглашава Горица Гузина, студент друге године Машинског факултета УИС-а.

Имају и поруку за матуранте зашто уписати Машински факултет.

Петар Карадеглија, студент треће године Машинског факултета УИС-а рекла је да Машински факултет пружа доста могућности за даљи рад и како би се стечено знање могло имплементирање у пракси.

На Машинском факултету досад је први циклус студија завршило 287 студената, 26 их је стекло звања магистра и мастера, а одбрањено је 16 докторских дисертација.