latinica  ћирилица
08/06/2018 |  13:16 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Голић: Регион очекују велике суше и поплаве - Херцеговина најугроженија

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић упозорила је данас у Требињу да ће регион у годинама које долазе трпјети значајне посљедице климатских промјена - огромне суше и поплаве, напомињући да је Херцеговина регија која је означена црвеном зоном и једна је од најугроженијих.

Говорећи на конференцији о климатским промјенама под називом "Климатске промјене, ризици и заједничко дјеловање у региону", Голићева је истакла да су посљедицама допринијеле високотехнолошки развијене земље, те нагласила да је неопходно и приоритетно зауставити емисију штетних гасова са ефектом стаклене баште и урадити све оно што експерти документима траже.

"Уколико би сада све свели на минимум и нормалу у наредних 15 година не бисмо осјетили позитивне помаке. То говори каква је ситуација. Наш циљ јесте да кроз одређене документе и средства глобалног фонда за климатске промјене учинимо све како бисмо се адаптирали на климатске промјене које ће бити екстремне у наредним годинама", рекла је Голићева.

Она је напоменула да је један од корака ка ублажавању посљедица енергетски опремити објекат - утоплити га и прећи са фосилних горива на обновљиве изворе.

"Као контакт особа за Конвенцију о климатским промјенама за БиХ, улажем максималне напоре за успостављање ефикасних механизама финансирања адаптације на климатске промјене", истакла је Голићева и додала да је данашња конференција прилика да се дијалогом и размјеном искустава сагледа климатска реалност у региону и позиција БиХ у климатским процесима.

Она је напоменула да је БиХ једина у Европи успјела добити донаторска средства из Зеленог климатског фонда и то кроз пројекат "Повећање улагања у јавне објекте са ниском емисијом угљеника у БиХ".

Голићева је захвалила амбасадору Шведске у БиХ Андерсу Хагелбергу, који присуствује Конференцији, за помоћ Влади Републике Српске и Министарству, првенствено код израде стратегија и документа који су неопходни да би се могло за средства аплицирати код фондова.

Амбасадор Шведске Андерс Хагелберг истакао је да му је драго што присуствује скупу, истичући да су климатске промјене глобална појава и да се сви морају ангажовати на проналажењу начина како рјешавати то питање.

"Ово питање би се требало налазити на врху приоритета међу политичарима и веома ми је драго што видим толики ангажман и преданост Голићеве, јер оваква врста борбе против климатских промјена мора бити предвођена политиком", истакао је Хагелберг и додао да Шведска жели дати допринос у глобалној борби против климатских промјена.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић захвалио је Голићевој, директору Фонда за заштиту животне средине Републике Српске Срђану Тодоровићу који су заједно са Јавном установом "Екологија и безбједност" из Требиња главни носиоци ове активности.

"Град Требиње и околина имају велике проблеме када су у питању климатске промјене - љети температура премашује 40 степени и суочавамо се са десетинама пожара. Ова конференција је од великог значаја и надамо се да ћемо донијети неке закључке који ће допринијети бар мало да се утиче на даље ширење климатске промјене. Ако сви не будемо учествовали по овом питању, мислим да ћемо дугорочно имати велике проблеме", рекао је Ћурић.

Директор Јавне устаове "Екологија и безбједност" Стеван Бекан изразио је задовољство што је Требиње домаћин скупа на којем ће се говорити о веома важној теми за човјечанство.

На Конференцији учествују експерати за климатске промјене из Србије, Црне Горе, БиХ, Републике Српске и Хрватске.