latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:23 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Вучић: До краја јуна "нови тип дијалога"

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује наставак дијалога или почетак новог дијалога са Приштином до краја јуна и да је Србија спремна за разговор, али да је основа за то поштивање Бриселског споразума од свих страна.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је новинарима у Палати Србије рекао да Београд мора да покуша да ријеши проблем Косова и Метохије тако да српски народ не буде понижен, а да Србија добије оно што је одговарајуће и фер.

Говорећи о спекулацијама медија да ће се преговори Београда и Приштине наставити у неком новом формату и да ће се у њих укључити и САД, Француска, Велика Британија, Вучић је рекао да "уколико се тамо укључи десет земаља, нека се укључе и Кина и Русија".

"Није реално да се доноси решење без САД и Русије", рекао је Вучић.

Он је говорећи о безбједносној ситуацији на Космету рекао да он као предсједник Србије и врховни командант стоји иза тога да се над српским народом више никада неће десити "Олуја" .

"Није мој посао да реагујем дневно, већ да сагледавам будућност. Мој је посао да бринем о земљи и да је сачувам од свих сукоба и ратова. Не верујем у њихов морал као ни у морал оних који ни данас неће ни да говоре о колони 250.000 прогнаних Крајишника, а то је најтужнија колона у историји Европе", рекао је Вучић.

Он је поновио да ништа не вјерује албанској страни, већ да се труди да пронађе најбоље рјешење за Србију и Србе на Космету.

Вучић је упитао новинаре да ли заиста вјерују да Албанци неће у наредних пет година покушати да заузму сјевер Косова и Метохије и рекао да су се албански специјалци приликом акције хапшења директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића распоредили у облику звијезде да покажу начин на који планирају да заузму сјевер Космета.

Он је нагласио да су након инцидента са Ђурићем представници НАТО-а одржали најмање десет заједничких вјежби са снагама самопроглашеног Косова.

"Шта ми радимо ако неко покуша да освоји север. Имамо храбре људе, али чиме ће да се бране. Ако ми уђемо, имамо претњу НАТО-а. Шта мислите, зашто су након оног што се десило са Марком Ђурићем одржали десетак вежби са снагама самопроглашеног Косова. Нисам неодговоран, зато је боље да се то све избегне и да покушамо да сачувамо мир и стабилност", категоричан је Вучић.

Према његовим ријечима, Албанци живе у филму у ком су само они жртве и у ком нема реалног сагледавања ни прошлости ни садашњости.

У вези са учесталим нападима на Србе на Космету Вучић је рекао да не може чак ни иронично да се насмије када кажу да напад на српског свештеника и његову породицу није био етнички ни вјерски мотивисан и нагласио да је задовољан реакцијом представника САД јер да он није рекао да су посљедњи напади синхронизовани нико не би ни рекао да су Срби мета.

Вучић је подсјетио на догађаје и насиље над Србима на Космету од 1999. године наовамо и нагласио да је мартовски погром 2004. године, када су рушене и паљене српске цркве, са њих скидани крстови, а Срби брутално протјерани са својих огњишта, био начин да Албанци са приче о тежњама бољем стандарду пређу на причу о статусу која је за њих кључна.

"Свакоме је било јасно да они хоће статус. Они су кренули у жесток напад да би добили оно што траже. Напади у последње време нису случајни. Они су координисани, осмишљени, намјерни и испланирани. Они су етнички мотивисани", закључио је предсједник Србије.