latinica  ћирилица
08/06/2018 |  08:01 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Савановић данас о обиљежавању 75 година од битке на Сутјесци

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић одржаће данас у Бањалуци конференцију за новинаре поводом предстојећег обиљежавања 75 година од Битке на Сутјесци у којој је погинуло више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета.
Споменик Тјентиште -
Споменик Тјентиште

Савановић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, одржаће конференцију у Прес-центру Владе Српске.

Битка на Сутјесци или Пета непријатељска офанзива је назив који је у југословенској историографији одомаћен за операције кодног назива "Шварц" /Црно/ њемачких трупа у прољеће 1943. године.

Била је то највећа битка коју су партизанске снаге водиле у Другом свјетском рату.

Против 120.000 њемачких, италијанских, бугарских снага и усташких јединица из Независне Државе Хрватске, уз подршку 300 авиона, борбу је водило 20.000 партизана, са којима је био Врховни штаб и Централна болница са 3.000 рањеника.

Борбе су почеле 15. маја, концентричним наступањем против главнине снага Народноослободилачке војске Југославије на простору Санџака и сјеверне Црне Горе, а завршиле се 15. јуна 1943. године на Тјентишту пробојем партизанских снага, њиховим извлачењем из обруча и наставком покрета према југоисточној Босни.

У овим борбама погинуло је више од 7.000 бораца Народноослободилачког покрета из свих крајева Југославије.