latinica  ћирилица
07/06/2018 |  19:44 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Да ли ће Срби ХНК опет бити искоришћени за убирање политичких поена?

Срби у Херцеговачко-неретвенском кантону, одлучио је Уставни суд Федерације БиХ, требало би да добију конститутивност о којој се годинама прича. Срби који тамо живе сумњичави. Да ли ће опет бити изманипулисани и искоришћени за убирање политичких поена?

Срби у ХНК нису равноправни с друга два народа. Немају право на коришћење српског језика и ћирилице. Конститутивност је најмање што би требало да добију на простору чији су, кроз историју, неизоставан дио били.

"Живите ту, а нисте конститутиван народ, то је мало понижавајуће. Мислим да би се требало то ријешити и да буде нама мало боље", каже повратник, Данијела Војчић.

"Желимо да вјерујемо да мотив господину Нивалићу за покреатње ове апелације у изборној години нема жељу за прикупљање неких политичких јефтиних поена", рекао је Љубиша Таминџија из Удружења "Кординација Срба".

Чак и ако Срби у ХНК формално буду конститутивни, а то не верификују и не остваре се као политички народ у овом кантону ништа се неће промијенити. Конститутивност на папиру без конкретних корака неће значити ништа.

"Мислим да овдје нико није непријатељ Срба. Сви желе помоћи када су у питању народи, а политичке странке то желе искористити. Презирем чињеницу што постоје политички хрватски и бошњачки Срби", истиче Зоран Крешић, новинар.

Оно што би промијенило живот Срба на овом простору јесте то да пређу изборни праг и добију своје представнике у скупштини кантона, скупштинама града Мостара и другим општинама.

Шансу за то имају на изборима у октобру. Из Координације Срба Мостар најављују заједничку листу на овим изборима.