latinica  ћирилица
07/06/2018 |  17:21 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Станари- Остварен буџетски вишак

За прва три мјесеца ове године буџет општине Станари забиљежио је суфицит од 5 одсто.

Расподјела буџетског суфицита наћи ће се на некој од наредних сједница скупштине. Одборници су усвојили одлуку о оснивању пословне зоне Термоелектрана, што је корак ближе ка привлачењу инвеститора који желе да на подручју Станара отваре радна мјеста.

Предсједник СО Станари Остоја Стевановић каже да је расписан тендер за изградњу појединих хала на подручју пословне зоне.

Капитални пројекат ове општине је и градња водовода. До краја августа требало би да буду урађени бунари. Планирана су четири, од чега су два на државном земљишту, а два на приватном, па је општина принуђена да га купује. Водоводна мрежа биће финансирана дијелом и из кредита.

Начелник Станара Душан Панић каже да су пронашли квалитетну воду и да ће то бити довољна количина за потребе грађана, те да је пројекат у изради, а затим слиједи друга фаза, тј. пројекат мреже.

Усвојена је иницијатива да општина Станари са 20.000 КМ помогне добојској болници у набавци мобилног инкубатора. Опозиција је имала амандман који није усвојен.

- У име клуба одборника СДС-а тражио сам да као општина донирамо 40.000 КМ. Међутим, приликом гласања то није усвојено, па је начелник оставио могућност да се то испуни током године - рекао је Жељко Бајић, одборник СДС-а.

Начелник општине Станари каже да су из Болнице тражили 20.000 КМ и толико су данас дали. Додијелићемо још 20.000 марака када видимо како финансијски стојимо по консолидованом буџетском суфициту, поручио је Панић.

Одборници СО Станари изразили су забринутост због континуираног смањења броја ученика, због чега се могла чути иницијатива о сазивању посебне сједнице скупштине, како би се тражили узроци и рјешења овог проблема.