latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:56 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Пелагићево- Кључеви кућа за осам хрватских повратничких породица

У Пелагићеву су за осам хрватских повратничких породица додијељени кључеви обновљених кућа. Средства за градњу обезбијеђена су из Саудијског фонда за БиХ. Из ресорног републичког министарства најављују наставак обнове још 15 кућа на подручју Пелагићева.

Четворочлана породица Младена Шокчевића једна је од осам које су путем Пројекта реконструкције стамбеног фонда добиле кључеве обновљене куће.

"Осјећај је посебан, велика је ствар за моју породицу и мене. Имамо још неких радова урадити, пркључити струју, одвод и довод воде и фасаду, да би објекат био 100 одсто усељив", каже Шокчевић.

Влада Републике Спске је из Фонда за градњу 111 кућа у Српској, за Пелагићево, обезбиједила обнову осам кућа.

То су куће за породице којима је ова помоћ најпотребија, кажу у министарству.

"За ових осам кућа издвојено је 284.000 КМ. То су куће према броју чланова и људи су задовољни", рекао је Иво Камењашевић из министартсва за избјеглице и расељена лица Српске.

Захваљујући Влади Републике Српске и општини, Пелагићево је једна од локалних заједница у којој је за обнову кућа и самоодрживи повратак највише урађено, истичу у овој општини. Већ за два мјесеца, најављују наставак изградње кућа за повратнике и расељена лица.

"Ускоро креће други дио из овог програма, гдје је предвиђено 14 стамбених јединица са подручја општине Пелагићево", навео је Симо Стакић, начелник Пелагићева.

Осим обновљених кућа, ове године је захваљујући средствима Владе Српске у Пелагићеву асфалтирано неколико саобраћајница у повратничким насељима.