latinica  ћирилица
07/06/2018 |  15:39 | Аутор: СРНА

"Унаприједити финансирање откупа домаћих пољопривредних производа"

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о унапређењу финансирања откупа домаћих пољопривредних производа од прехрамбено-прерађивачких и прометних капацитета Републике Српске.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу саопштено је да је с циљем унапређења постојећег стања предложено да ресорна министарства, заједно са представницима сектора примарне пољопривредне производње, прерађивача, прометника, те финансијског сектора, постигну договор о одговарајућем моделу за унапређење финансирања откупа домаћих пољопривредних производа.

Предложено је и да ресорна министарства поднесу информацију Влади Српске са приједлогом измјена правила пласмана средстава Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске с циљем унапређења откупа домаћих пољопривредних производа и успостављања дугорочнијих односа између произвођача, прерађивача и трговачких ланаца.

Осим тога, предложено је и да ИРБ обезбиједи средства за откуп домаћих пољопривредних производа и за капиталне инвестиције у пољопривреди, под измијењеним правилима пласмана, која ће се пласирати путем посредника, за овогодишње уговарање откупа, тако да излазна каматна стопа са маржом посредника не буде већа од 2,8 одсто, са роковима поврата прилагођеним производним циклусима у пољопривреди и са могућношћу занављања кредита.

Предложено је и да будући корисници кредитних средстава искористе могућности које пружа Гарантни фонд Републике Српске, као и да се утврде потребе субјеката у области производње, откупа и прераде пољопривредних производа за обртним средствима и да се те потребе, посредством ИРБ-а, доставе и према комерцијалним банкама.

Влада Републике Српске у цијелости подржава мјере и активности које предузима Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, које су усмјерене на унапређење откупа домаћих пољопривредних производа.

Задужује се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да, у сарадњи са Министарством финансија, Министарством трговине и туризма и ИРБ-ом настави активности усмјерене на унапређење финансирања откупа домаћих пољопривредних производа од прехрамбено-прерађивачких и прометних капацитета Републике Српске.

Влада је усвојила и информацију о програмирању пакета акционих докумената за ИПА два за ову годину, те у закључку констатовала да процес програмирања овог пакета није реализован у складу са системом координације процеса европских интеграција, који је на највишем техничком и политичком нивоу договорен 17. августа 2016. године.

"Влада Српске не прихвата било какве активности које би произилазиле из акционих докумената из закључка, а нису у складу са уставним рјешењима у БиХ и са њима нису сагласне надлежне институције Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Обавезује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске да закључак достави кабинету предсједавајућег Савјета министара, министрима у Савјету министара из Републике Српске, директору Дирекције за европске интеграције БиХ, члановима Привременог ИПА два одбора, те Делегацији ЕУ у БиХ.