latinica  ћирилица
07/06/2018 |  14:49 ⇒ 22:52 | Аутор: СРНА

Утврђен Консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2017. годину

Влада Републике Српске утврдила је консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2017. годину, према којем су укупни консолидовани приходи 2.776.000.000 КМ, а укупни расходи 2.618.000.000 КМ, те је буџетски суфицит 150.205.000 КМ.
Сједница Владе - Фото: СРНА
Сједница ВладеФото: СРНА

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија истакао је да је буџетски суфицит потребно кориговати за износ од око 16 милиона КМ, јер су то средства за борачки додатак и одликоване борце, који нису били планирани, а исплаћени су из буџета у овој години.

"Консолидовани извјештај је обухваћен кроз пет фондова, од чега је први фонд буџет Републике Српске и исказујемо задовољство што смо на четири од пет фондова исказали суфицит. Није нам тешко пао дефицит који смо остварили на фонду '05', који износи 94.112.000 КМ, јер ово је новац који је уложен у капиталне пројекте у Републици Српској", рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, на фонду "05" налазе се средства посебних пројеката и то су углавном донаторска средства и кредити међународних финансијских институција за реализацију многих пројеката.

"Сваки утрошак тих средсатва се води као дефицит, јер тај новац у одређеном временском периоду треба да вратимо. На фонду '05' имамо 7,9 милиона КМ прихода, те 102 милиона КМ расхода, и у томе је дефицит од 94 милиона КМ", објаснио је Тегелтија.

Он је нагласио да је из ових средстава финансирано мноштво пројеката, те подсјетио да је 58,4 милиона КМ уложено у пројекте у здравству, а 19,3 милиона КМ се односило на Фонд солидарности за обнову Српске.

"За пројекте енергетске ефикасности уложено је 7,5 милиона КМ, за пројекат хитне помоћи заштите од поплава 7,1 милиона КМ, а за пројекат 'Водовод и канализација' 3,5 милиона КМ", навео је Тегелтија.

Он је најавио да ће консолидовани извјештај сутра бити упућен у Народну скупштину Републике Српске.

Тегелтија је додао да је у складу са Законом о фискалној одговорности, ове године по први пут потребно усвојити и план измирења обавеза из претходног периода, које износе 35.640.000 КМ.

"Од овог износа је 28.560.000 КМ планирано у буџету и ребалансу буџета за ову годину. Једино што нисмо планирали да измиримо из тог периода јесу споразуми са Владом Србијом везано за протокол који има Фонд ПИО и предвиђено је да ће се та средства измирити у наредне три године, у годишњем износу од 2.359.000 КМ", рекао је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је Влада данас утврдила и Приједлог одлуке о измјени одлуке о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција Републике Српске финансираних из буџета, те Приједлог одлуке за финансирање пројеката из средства клиринга за 2018. годину.

Тегелтија је рекао да је Влада одобрила 57 одлука вриједних 25 милиона КМ из пројекта јавних инвестиција.

Одобрена су средства локалним заједницама - Нови Град, Оштра Лука, Козарска Дубица, Петровац, Крупа на Уни, Градишка, Србац, Прњавор, Бањалука, Вукосавље, Дервента, Брод, Станари, Доњи Жабар, Зворник, Шековићи, Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Пале, Рогатица, Соколац, Вишеград, Калиновик, Ново Горажде, Фоча, Билећа, Невесиње, Требиње, Брчко дистрикт, Љубиње, Берковићи, Шамац и Котор Варош.

Када је ријеч о финансирању пројеката из клиринга, Влада је донијела 16 одлука у вриједности 5,9 милиона КМ, а осим пројекта везаном за Министарство унутрашњих послова, односно смјештај Полицијске управе Градишка, сви пројекти су везани за локалне зајенице.

"До сада је локалним заједницама на подручју Републике Српске одобрено 71.900.000 КМ из пројекта јавних инвестиција, пројеката клиринга и два пројекта које је доставила Влада Србије", додао је Тегелтија.

Влада је данас усвојила и информацију о реализацији пројектних активности програма за опоравак од поплава кроз стамбено збрињавање на подручју Српске.

"Пројекат стамбеног збрињавања смо започели на крају 2016. године са УНДП-ом, који реалаизује пројекат на нивоу БиХ, а вриједност пројекта на нивоу Српске је 7,7 милиона евра, од чега је 6,8 милиона евра донаторских средстава", напоменуо је Тегелтија.

Према његовим ријечима, Влада треба да обезбиједи 1,3 милиона КМ, а локалне заједнице ће обезбиједити локације и одређене прикључке и њихово учешће у вриједности пројеката је око три одсто.

На територији Српске биће изграђено 185 нових објеката у 21 локалној заједници које су страдале у поплавама, а ту су, између осталих, Бањалука, Костајница, Лакташи, Нови Град, Доњи Жабар, Модрича, Прњавор, Бијељина, Теслић, Петрово.

Поред изградње 185 стамбених јединица, у 22 локалне заједнице биће обновљено 405 објеката за становање.