latinica  ћирилица
07/06/2018 |  14:31 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Павић за Радио Српске: Српска и БиХ немају капацитета да ријеше проблем миграната (АУДИО)

Република Српска и БиХ немају капацитета да ријеше проблем миграната, јер и саме нису ријешиле питање колективних центара и јавних кухиња који су настали као посљедица рата. Ово је изјавио лидер ДНС-а, Марко Павић, говорећи за програм Радија Републике Српске.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

Рат који је захватио ове просторе раних деведесетих оставио је велике посљедице које се виде и данас, оцјењује Марко Павић у емисији "Отворено речено.

Он је објаснио да и 23 године послије рата постоје многи колективни центри и људи који нису ријешили стамбено питање и да је нереално говорити о томе да Српска и БиХ имају капацитета да обезбиједе све животне услове за мигранте којих је све више на овим просторима

"Република Српска и БиХ нису оспособљене да приме мигранте. Земља у којој у свакој општини има колективни центар, јер није ријешила питање избјеглица, да ријеши смјештај миграната је апсурд", сматра Павић.

Павић је оцијенио и рад Анкетног одбора наглашавајући да ту политици нема мјеста. Он је објаснио да разумије бол Давидових родитеља и саме грађане.

"Анкетни одбор би могао да расправља само о евентуалним грешкама институција Српске, а не о томе да ли је било убуство, самоубиство или задесна смрт, јер то ради искључиво тужилац. Умјесто да Анкетни одбор уноси мир, они ће само додатно закомпликовати ситуацију и унијети све у сферу политике", закључио је Павић.

Говорећи о политичким односима и атмосфери у БиХ, о којима је јуче расправљао и Управни одбор Савјета за спровођење мира и на сједници апострофирано питање легалног наоружавања полиције Српске, Павић је оцијенио да је и то показатељ небалансираног односа у БиХ и проблематизовања свега што има везе са Републиком Српском

Када је ријеч о економском развоју, Павић сматра да то подразумијева обезбјеђивање стабилног политичког амбијента, а не, како је рекао, кризе на нивоу БиХ у посљедње двије године, због чега су изостале бројне инвестиције. Он је додао да је неопходно очување и природних ресурса и да је због тога ДНС био против продаје рудника жељезне руде Љубија, посебно, ако купци нису из те области.

"ДНС прихвата да се прода рудник, али ономе ко ће наставити да копа руду и наставити традицију рударења, а то треба бити неко ко има годишњи приход од рударења 100, 200 милиона или више", поручио је Павић.

Говорећи о општим изборима у октобру, предсједник ДНС-а је нагласио да Запад поново насилно жели да усвоји нека рјешења и то без става сва три конститутивна народа.

Цијелу емисију "Отворено речено", послушајте овдје.