latinica  ћирилица
07/06/2018 |  13:59 ⇒ 14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Горици Поповић награда на фестивалу у Бугарској

На управо завршеном шестом Интернационалном филмском фестивалу "Златна липа" у Старој Загори у Бугарској, истакнутој глумици Горици Поповић припала је награда за главну женску улогу у филму "Козје уши" редитеља Марка Костића, у продукцији "Лукс филма".
Горица Поповић (Фото: sinemanija.com) -
Горица Поповић (Фото: sinemanija.com)

Поповићева је награђена за изразито потресно, увјерљиво и снажно тумачење лика Стојанке која се храбро бори и онда кад су многе битке већ изгубљене, а неке од њих су биле Пирове победе.

Српска истукнута драмска умјетница рекла је Танјугу да јој је веома драго што су људи у иностранству препознали одличан филм.

"Јако сам срећна што људи виде колико су Козије уши вриједан филм. Лично ми веома значи што гледаоци ван Србије препознају колико сам уложила у улогу Стојанке. Филм и телевизијска серија која се емитовала на РТС-у били су веома гледани јер ријеч о одличном сценарију, режији и глумачком ангажману", истакла је Поповићева.  

Горица Поповић је претходно за исту улогу награђена на фестивалу SEEFF (South East European Film Festival) у Берлину, гдје је жири примијетио њену "снажну, уверљиву, аутентичну и оптимистичку глумачку креацију лика баке која се стара о својој унучади у постсоцијалстичкој Србији".

За главну мушку улогу на фестивалу у Бугарској награђен је Велислав Павлов у филму Свеприсутан редитеља Илијана Џевелковог из Бугарске, награда за најбољу режију припала је Донатасу Улвидасу из Литваније за филм Емилија, а најбољи филм је Божанствени поредак Петре Волпе из Француске.

Међународни жири сачињавали су Јуриј Дачев (Бугарска), Ана Јурјевна Шерлинг (Русија), Герет Џонс (Велика Британија), Горан Тренчовски (Македонија) и Пјеро Никозија (Италија).