latinica  ћирилица
07/06/2018 |  13:16 ⇒ 08/06/2018 | 09:03 | Аутор: РТРС

Влада донијела одлуку о првој емисији обвезница на међународном тржишту

На данашњој сједници, Влада Републике Српске донијела је одлуку о првој емисији обвезница на међународном финансијскм тржишту, рекао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија на конференцији за новинаре.

Он је истакао да вриједност прве емисије обвезница износи 200 милиона евра.

"Дуго времена се разговарало и припремало за овај пројекат. Упис обвезница ће бити на Бечкој берзи. Датум издавања обвезница је 21.06, а ако буде успјешно очекујемо уплату 28.06.2018. године", додао је Тегелтија.

Он је наглаасио да је Влада Српске свјесна свих ризика који значе први излазак на медђнародно финансијско тржиште.

"У Европи једино БиХ због компликованог система није излазила на међународно финансисјко тржиште и ми у министартсву финансија смо свјесни свих ризика", изјавио је министар Тегелтија.

Предност је, како истиче Тегелтија, да Српска не може имати валутни ризик, јер је курс марке везан за евро.

"Балансиран је износ прве емисије и планирано је да задужење ни на који начин неће бити повећано једнократним повлачењем обвезнице. На сљедећој сједници са инвеститорима доставићемо све неопходне документе како би објаснили зашто је добро инвестирати у Републику Српску", каже Тегелтија.

Влада Српске је разматрала консолидовани Извјештај о извршењу буџета за претходну годину, као и Приједлог одлуке за финансирање пројеката из средстава клиринга и Информацију за реализацију пројекта опоравка од поплава.

"Када је ријеч о финансирању пројеката из клиринга, донесено је 16 пројеката. Сви су везани за локалне заједнице, а то су Градишка, Лакташи, Рибник, Кнежево, Модрича, Брод, Доњи Жабар, Сребреница, Хан Пијесак", навео је Тегелтија.

Он је додао да у Влади исказују задовољство, јер је на четири од пет фондова исказан суфицит.