latinica  ћирилица
07/06/2018 |  12:22 | Аутор: СРНА

Тегелтија поново изабран за члана ВСТС-а из Републике Српске

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да га поновни избор за члана Савјета из Републике Српске додатно обавезује да са осталим члановима појача свој ангажман на путу приближавања правосуђа БиХ стандардима ЕУ.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

"Гласање је протекло у демократској атмосфери, како и приличи судијама у таквој врсти избора. Велики број судија у 33 суда у Републици Српској указало ми је подршку и повјерење, на шта сам изузетно поносан. Пошто сам ја предсједник ВСТС-а, то говори о цијелом Савјету и подршци и свим корацима које смо предузели у протекле четири године", каже Тегелтија.

Он је потврдио да 8. јула истиче његов мандат на мјесту предсједника ове правосудне институције, те да ће се на сједници наредног дана вршити избор за ново руководство Савјета.

Тегелтија је са освојених 258 гласова, односно 83 одсто, однио апсолутну побједу на изборима за члана ВСТС-а из Републике Српске, а биран је од свих судија основних, окружних и окружних привредних судова, као и Вишег привредног суда у Српској.

На тајном гласању у 33 суда у Републици Српској који представљају 33 изборне јединице, од укупно 359 судија с правом гласања 321 је изашао на изборе.

Тегелтија је, гласовима судија окружних и основних судова, као судија Основног суда у Бањалуци у први мандат у ВСТС-а изабран у јуну 2014. године, а према законским одредбама, чланови ВСТС-а могу имати највише два узастопна четворогодишња мандата.