latinica  ћирилица
07/06/2018 |  11:32 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

У парламентарну процедуру биће упућени приједлози измјена два закона

Неформални посланички антикоруптивни тим Народне скупштине, трагом закључака Анкетног одбора у случају смрти Давида Драгичевића, у којима је констатовао да постоји основана сумња да је Драгичевић убијен, у хитну скупштинску процедуру упутиће измјене два закона - о јавном тужилаштву и о кривичном поступку.

Сматрају да су те измјене неопходне да би се, како наводе, обезбиједила правичност у случају страдања 21-годишњег младића из Бањалуке, а не да би, како кажу, вршили притисак на правосуђе.

Предлажу брисање члана 29 Закона о јавном тужилаштву којим су, истичу из тима, тужиоци амнестирани од одговорности.

"Не желимо извршити притисак на рад тужилаштава, али не желимо да у Српској и БиХ све зависи од тужилачке воље. Од тужилачке воље зависиће исход случаја убиства Драгичевића. Поступајући тужилац у овом случају није оквалификовао начин на који се води истрага. Прекршио је тиме све оно што су му службене дужности и не може одговарати по постојећем закону и члану 29. закона", рекао је Адам Шукало, предсједник Неформалног антикоруптивног тима Народне скупштине Републике Српске.

Он је нагласио да су измјене Закона о кривичном поступку Српске потребне да се не би допустило да тужилачка воља буде пресудна и да се на тај начин заврши случај "Драгичевић".

Члан Посланичког антикоруптивног тима Перица Бундало је рекао да нема ниједан објективан разлог да приједлози измјена поменутих закона не буду усвојени у Народној скупштини.

"Њихово усвајање биће снажан допринос правној стабилности, сигурности свих грађана и борби против криминала и корупције. Ако не буду усвојени на наредној сједници, биће након 8. октобра или послије избора", рекао је Бундало.