latinica  ћирилица
07/06/2018 |  09:36 | Аутор: СРНА

Беванда: Постићи договор у вези са мигрантском кризом

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда очекује да ће се у Сарајеву на предстојећем састанку министара полиција из региона постићи конкретни договори у вези са мигрантском кризом, те поручио да сви треба да се држе онога што је усвојено у Савјету министара, а не да солирају и наступају за јавност док се проблеми гомилају.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Беванда, који је министар финансија и трезора у Савјету министара, истакао је да је на том плану важна регионална сарадња и потребна координација свих полицијских тијела у БиХ и осталих надлежних институција.

"Зато је усвојен Акциони план, али по њему треба поступати и мора бити прихваћен од свих да би био обавезујући", рекао је Беванда за "Независне новине".

Он је додао да нису сви министри имали различите ставове у вези са мигрантима, него се нису испоштовале процедуре.

"Министар безбједности БиХ Драган Мектић поступио је по неким закључцима који нису били верификовани, нити су могли бити до наредне сједнице, јер је тако прописано пословником. Уз исхитрене изјаве, није било добре координације и морало се боље комуницирати са кантоналним властима", рекао је Беванда.

Он је нагласио да БиХ нема довољно новца за рјешавање проблема са мигрантима, те да се залаже за снажнији наступ према Црној Гори и Србији, одакле мигранти долазе, али и Хрватској, гдје су се упутили с циљем уласка у ЕУ.

Када је ријеч о кандидатури лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића за хрватског члана Предсједништва БиХ, Беванда је рекао да ће то бити познато када се окончају процедуре у страначким органима.

Он је у вези с измјенама Изборног закона БиХ истакао да је потребно испоштовати темељна људска права и уставне гаранције да су сви равноправни, те испоштовати и одлуку Уставног суда.

"Нико не може рећи да је добро оставити могућност да други народ бира представника на функцију која има национални предзнак и прописана је Уставом. Очекујем да ће се доћи до рјешења како не бисмо имали кризу након избора", рекао је Беванда.

Говорећи о чињеници да на подрачуну Централне банке БиХ "лежи" неподијељених 133 милиона КМ од акциза на нафтне деривате, Беванда је напоменуо да не може натјерати ентитетске министре финансија да се на том плану договоре.

"Из Управе за индиректно опорезивање предложили су привремену одлуку која се подудара с досадашњом одлуком о расподјели из 2009. године, али из Федерације БиХ нису прихватили тај приједлог. Није добро што милиони стоје на подрачуну, док јавна предузећа за изградњу путева кубуре са враћањем дугова кредиторима", рекао је Беванда.