latinica  ћирилица
07/06/2018 |  09:31 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Нема разлога за протесте у Српској, гориво јефтиније у односу на ФБиХ и регион

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да најављени протести због поскупљења горива немају основа јер је гориво у Српској најјефтиније у односу на земље региона, као и Федерацију БиХ, гдје је гориво скупље за 10 одсто у односу на Српску.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Гориво у ФБиХ је за 10 одсто скупље у односу на Српску, у Хрватској за 43 одсто, Србији 30 одсто, Црној Гори 40 одсто, Албанији за 44 одсто, Словенији 36 одсто и Грчкој и Италији за око 65 одсто. Значи, свака трећа литра овде је џаба у односу на Италију и Хрватску", рекао је Додик.

Додик је за "Српскаинфо" подсјетио да је цијена нафте "скочила" на свјетском тржишту.

"То је нешто на шта ми не можемо да утичемо. Све је ствар берзе, ако поскупи на свјетском тржишту и овдје ће, ако појефтини и овдје ће појефтинити", рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да се "било каква анархија" у вези са организовањем протеста у Српској због поскупљења горива неће дозволити, те истакао да сваки протест мора бити организован у складу са законом.

"Сваки протест који се организује мора бити пријављен и све што угрожава друге подлијеже законској одговорности. Не можете да зауставите аутомобил негдје на путу и тако угрозите друге или зауставите саобраћај, а некоме, рецимо, треба Хитна помоћ у том тренутку", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, ако хоћете да протестујете због горива - онда станете на бензинску пумпу и ту изразите своје незадовољство.

"Пријавите се и протестујте, никакав проблем није, али то мора бити пријављено и одобрено и не смије угрожавати никога другог", рекао је Додик, додавши да се не може отети утиску да и иза организовања овог протеста стоји политика.

На друштвеним мрежама појавио се позив грађанима у Српској да у недјељу, 10. јуна, у 17.00 часова зауставе своја возила на један час и тиме изразе незадовољство због поскупљења горива.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић рекао је раније медијима да би то био знак револта због поскупљења горива које се дешава у протекла два-три мјесеца у БиХ.