latinica  ћирилица
07/06/2018 |  09:24 | Аутор: СРНА

Селаковић: Ствара се албанско-албанска царинска унија

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић оцијенио је да се споразумом о царинском уједињењу Приштине и Тиране ствара албанско-албанска царинска унија.
Никола Селаковић - Фото: ТАНЈУГ
Никола СелаковићФото: ТАНЈУГ

"Недостаје им само краљ па да имају персоналну унију", рекао је Селаковић за РТС.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић предложио раније формирање царинске уније на Западном Балкану, али је то одбијено.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, који изгледа као да је у блокади, Селаковић је истакао да је важно да се дијалог настави и да се нада данас или сутра новом датуму за дијалог у Бриселу.

Селаковић је рекао да одбијање Приштине да се дијалог настави, није ништа ново.

"Оно што је ново јесте чињеница да је то њихово одбијање - изношење разних неистинитих или циничних изговора, овог пута праћено и насиљем над косовско-метохијским Србима", каже Селаковић.

Он је истакао да је важно то што је америчка администрација напад на косовске Србе окарактерисала као акт насиља.

"Интересантно је што су Американци рекли да је реч о насиљу и имали смо реакције вашингтонске администрације. То нам пружа негде неку наду да ће после стишавања ситуације на Корејском полуострву америчка администрација почети да води другачију политику када је у питању Балкан", сматра Селаковић.

Он је додао да са приштинске стране одавно постоји "покушај трговине са заједницом српских општина /ЗСО/".

"Они покушавају да се тиме баве, али је важно да се дијалог настави, који изгледа као да је у блокади, чему добрим делом доприноси Приштина", каже Селаковић.

Он је оцијенио да ће приштинска страна урадити све да се изврши притисак на предсједника Србије Александра Вучића.

"Имам поверења у њега и грађани Србије треба да имају поверења, јер без обзира на притиске он је неко ко уме и зна да доноси одлуке у интересу народа", рекао је Селаковић.

Он је напоменуо да ће Вучић одржати консултације са представницима Српске листе и истиче да "Срби на Космету немају већег савезника, нити оног ко више разумије њихове проблеме и бори се за њихово решавање од предсједника и владе у Београду".

Селаковић каже да су Приштини "кост у грлу" државне чланице ЕУ које нису признале сецесију Космета од Србије.

"Шпанија нам је пријатељска држава и ценимо њихов став", рекао је Селаковић.