latinica  ћирилица
07/06/2018 |  09:07 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

"Вечерње новости": Француска, Њемачка и Холандија хоће наметање рјешења за Косово

Француска, Њемачка и Холандија траже да се укључе у дијалог о Косову и Метохији као "асистенти" високог представника ЕУ Федерике Могерини, да би наметнули своје рјешење и цијели процес завршили до краја године, пишу "Вечерње новости", позивајући се на дипломатске изворе.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Саговорници листа наводе да је ово престројавање појачано баш уочи финалне фазе разговора Београда и Приштине.

Лист додаје да су унутар ЕУ почела да се формирају два блока земаља - оне које су незадовољне спорошћу процеса, у чему предњачи "тројка", као и група држава предвођених Шпанијом које не признају Косово, а које желе да буду детаљније упућене у ток предстојећих преговара и да у том процесу буду консултоване.

Најјаче чланице очекују да нека врста споразума између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ буде постигнута до краја године, па је за то, из угла тренутног застоја, остало још релативно мало времена.

У том контексту, пише лист, водеће пријестонице траже да се Београд и Приштина "притисну" тако што ће као улог на сто ставити обећања која произлазе из закључака са самита из Софије, а која се односе на ближе везе са ЕУ, које подразумијевају инфраструктурне и друге пројекте.

Земље које нису признале једнострано проглашену независност Косова, наводи лист, такође сматрају да би рјешење требало да се пронађе благовремено, али поједине од њих имају замјерке што се процес дијалога фактички одиграва далеко од њихових очију, иако се физички одвија у Бриселу.