latinica  ћирилица
07/06/2018 |  08:11 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Делегација Музеја Републике Српске у Москви (ФОТО)

Делегацију Музеја Републике Српске јуче је угостило руководство Музејског комплекса Коломенскоје, гдје су у току припреме за отварање изложбе "Змијањски вез – свјетско нематеријално наслијеђе".
Делегација Музеја Републике Српске у Москви - Фото: РТРС
Делегација Музеја Републике Српске у МосквиФото: РТРС

У оквиру ове значајне сарадње, директор Музејског комплекса Коломенскоје Сергеј Хјудаков те његови замјеници и сарадници, дочекали су представнике Музеја Републике Српске, директора Миладина Савића, ауторку изложбе, музејског савјетника етнолога Данијелу Ђукановић, секретара Музеја Драгану Сандић и вишег музејског документаристу Николу Загорца.

Главна тема састанка било је гостовање изложбе Музеја Републике Српске - представљање Змијањског веза, првог елемента из Републике Српске и Босне и Херцеговине уписаног на УНЕСКО-ву Листу нематеријалног културног наслијеђа човјечанства, у највећем музејском комплексу у Руској Федерацији.

Сергеј Хјудаков је овом приликом изјавио да је презентовање Змијањског веза у Москви велика част, и напоменуо да је промоција овог културног блага са Унескове Листе од велике важности за представљање културног диверзитета, што доприноси међународном дијалогу. Директор Музеја Српске Миладин Савић, истакао је да је представљање културног наслијеђа српског народа у пријатељској Руској Федерацији од изузетног значаја, те изразио захвалност на позиву Музеја Коломенскоје за гостовање ове изложбе Музеја Републике Српске.

Делегација Музеја Републике Српске у Москви

На састанку је између два руководства договорена и будућа сарадња о новим пројектима и гостовању Музеја Коломенскоје у Музеју Републике Српске за љето 2019. године.

Делегације два музеја су размијениле поклоне, а директор Музеја Републике Српске је господину Хјудакову уручио монографско издање Музеја Републике Српске "Змијањски вез – свјетско нематеријално наслијеђе" аутора Данијеле Ђукановић, каталог изложбе, накит "Трагови" аутора Сање Бајић као и сувенир Музеја Републике Српске, аутентичан Змијањски вез у раму.

Изложба ће бити свечано отворена у петак, 08.06.2018. године уз присуство бројних високих званица и амбасадора који ће се овом приликом боље упознати са културним наслијеђем Републике Српске.

Делегација Музеја Републике Српске у Москви

Реализацију изложбе је помогла канцеларија представништва Републике Српске у Москви, на челу са директором представништва, Душком Перовићем.