latinica  ћирилица
05/06/2018 |  13:16 ⇒ 13:27 | Аутор: Блиц

Четири озбиљна позива упомоћ која вам тијело шаље

Организам никад не развија здравствени проблем одједном, већ показује знакове и мјесецима прије.
Нервоза... - Фото: илустрација
Нервоза...Фото: илустрација

Проблем настаје ако их не уочимо и не реагујемо. Прво што треба да урадимо је оно што је у нашој моћи - да прилагодимо исхрану и животне навике, а ако је проблем упоран обавезно треба да се посавјетујемо са доктором.

Радмила Шехић, специјалиста опште медицине у Амбуланти за одрасле Градског завода за Хитну медицинску помоћ Београд објашњава који симптоми могу да указују на проблеме са здрављем.

1. Несаница, нервоза и грчеви у ногама

- Комбинација ова три симптома знак је да вам недостају минерали, најчешће калијум или магнезијум. Болни грчеви, усљед недостатка калијума, се најчешће јављају код особа које користе лијекове на бази дијуретика за обатрање крвног притиска, али се могу јавити и код здравих особа усљед дехидратације. Особе којима недостаје магнезијум често су раздражљиве и нервозне - објашњава др Шехић.

Како бисте надокнадили губитак, појачајте дневни унос намирница које обилују овим минералима, попут банана, парадајза, спанаћа и поморанџе, а ако ни то није довољно узмите додатак ових минерала.

2. Сува кожа, крти нокти и коса

- Ови знаци, нарочито ако трају недјељама и немају узрок у спољним факторима попут промјене козметичких средстава, могу указивати на пад функција штитне жљезде. Узрок за смањен ниво хормона штитне жљезде може бити стрес, али и временски услови. У сваком случају, ако примјетите ове знаке обавезно провјерите вашу штитну жљезду - савјетује докторка.

3. Стална жеља за слатким

- Свако повремено жуди за мало чоколаде, али ако је жеља за слатким свакодневна чести узрочници су исцрпљеност, стрес, па и депресија. Када вам тијело тражи глукозу слободну му је дајте, али у мањим количинама и бирајте здравије облике као што су тамна чоколада, мед и слично. Претјерана конзумација слаткиша надражује панкреас који тада лучи већу количину глукозе и доводи до стања хипогликемије - објашњава др Шехић.

4. Крварење десни

- Изненадно или стално крварење десни док перете зубе указује на парадонтопатију, али и на локалну инфекцију, па и неко крвно обољење које условљава крварење. Због тога се обавезно јавите љекару како би се утврдио тачан разлог крварења - истиче др Шехић.