latinica  ћирилица
02/06/2018 |  14:13 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево - Повећан број пацијената због убода крпеља

У хитној служби Дома здравља Источно Ново Сарајево повећан је број пацијената који су затражили помоћ због убода крпеља, рекао је специјалиста опште медицине у овој здравственој установи Зоран Крстовић.
Крпељ (Фото: Thinkstock) -
Крпељ (Фото: Thinkstock)

"Невјероватно је колико пацијената имамо у посљедњу вријеме. Свима који имају овај проблем савјетујем да дођу код нас да би им на стручан начин одстранили крпеља. Нажалост, неки то сами раде, па нам због тога направе проблем. Деси се да пацијента морамо слати и хирургу", објаснио је Крстовић.

Он је упозорио становнике да због најезде крпеља добро пазе да не дођу у додир са њима током боравка у природи.

Крстовић је навео да се становници Источног Сарајева, посебно хронични болесници, углавном придржавају савјета о понашању за вријеме великих врућина и спарина.

"Увијек има срчаних болесника, пацијената са повишеним крвним притиском, шећерном болести, као и другим хроничним обољењима, али њихов број није повећан у односу на претходни дио године. Они се придржавају наших савјета што нама олакшава рад", навео је Крстовић.

Он је хроничним болесницима поново препоручио да без велике потребе не излазе напоље у најтоплијем дијелу дана, а уколико морају, да се адекватно обуку, заштите шеширом и обавезно понесу флашицу са водом.

Крстовић је навео да су код дјеце евидентирани појединачни случајеви повишене температуре и стомачних тегоба што, за сада, није забрињавајуће.