latinica  ћирилица
01/06/2018 |  11:34 ⇒ 12:04 | Аутор: Независне

Швеђани створили пиво од отпадних вода

У покушају да подигну свијест о претварању отпадних вода у свјежу питку воду, једна пивара из Стокхолма у Шведској је лансирала нови пивски бренд који је направљен од рециклиране воде из канализације.
Пиво од отпадних вода - Фото: nezavisne novine
Пиво од отпадних водаФото: nezavisne novine

Ново пиво под називом ПУ:РЕСТ је произвела пивара "New Carnegie", у сарадњи са шведским Институтом за очување животне околине и пиваром "Carlsberg", која је омогућила техничка средства за стварање овог пива.

С овим пивом компанија" New Carnegie" жели да скрене пажњу јавности да је рециклирана вода потпуно сигурна за конзумацију, те да се може пити без опасности од обољења као и вода са градског водовода.

Творци новог пива, као и Институт за очување животне околине, истичу да за њих није постојао технички изазов у стварању овог пива, колико је још проблематичан изазов у убјеђивању јавности да је рециклирана вода потпуно исправна за пиће.

"Зато сматрамо да је пиво као једно од најпопуларнијих напитака на планети савршен примјер који ће показати да је рециклирана вода исправна за пиће", истакли су творци новог пива.

Ново пиво ПУ:РЕСТ је представљено шведским љубитељима златног напитка током ове недјеље, а међу љубитељима овог напитка на социјалним мрежама већ је стекао назив "отпадно пиво".

"Потешкоће у стварању релативно јефтине и енергетски исплативе воде нису техничке природе, колико емоционалне.

Рециклирана вода је чиста исто колико и вода са чесме, али већина људи је још скептична код конзумације ове рециклиране воде", рекао је Стефан Филипсон, пројект менаџер "New Carnegie" пиваре.

Овај менаџер сматра да с овим пивом они чине пионирске кораке у свијету гдје је несташица воде неминовна.

"Жељели смо да покажемо да већ сада ми имамо неопходну технологију да рециклирамо отпадне воде и створимо воду која је потпуно исправна за конзумацију", додао је Филипсон.

Пивски техничар Крис Тургесон, који је створио формулу за пиво ПУ:РЕСТ, свој производ описује као кристално чист пилснер и додаје да је ова компанија прихватила изазов јер вјерује да и произвођачи и конзументи морају да се усуде да мисле другачије јер ће једино на тај начин почети водити бригу о планети Земљи.

Пиво, судећи по коментарима оних који су га пробали, има веома чист и свјеж укус, међутим велики број пивопија још не жели да се упусти у конзумацију овог златног напитка.

ПУ:РЕСТ је тренутно могуће набавити у ресторанима у Стокхолму, који су у власништву пиваре "New Carnegie".

Пиво ће званично бити на тржишту широм Шведске од јула ове године, када ће га моћи пробати и остали шведски љубитељи пива.

Још није познато да ли ће оно доћи и до пивопија из других европских земаља који су већ оставили коментаре на Фејсбук страници пиваре "New Carnegie", гдје тврде да су за разлику од Швеђана они спремни да тестирају револуционарно пиво.