latinica  ћирилица
28/05/2018 |  08:17 | Аутор: СРНА

Убједљива побједа ДПС-а у девет од 11 општина у Ц. Гори

Демократска партија социјалиста побиједила је на локалним изборима у девет општина, Социјалдемократе у Плаву, а Бошњачка странка у Рожајама, саопштено је из Центра за мониторинг и истраживање.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

ДПС је побиједио у Подгорици, Бару, Бијелом Пољу, Даниловграду, Жабљаку, Колашину, Пљевљима и Шавнику.

Коалиција окупљена око ДПС-а имаће апсолутну власт у Подгорици, Бијелом Пољу, Даниловграду, Жабљаку, Пљевљима, Шавнику и подгоричкој општини Голубовци.

У Бару ДПС има већину са традиционалним партнерима - Социјалдемократама, а у Колашину може да формира власт са Социјалдемократама и Групом грађана "Шуле и Микан".

Коалиција око ДПС-а побиједила је на локалним изборима у Подгорици и имаће 32 одборника од 61 у Скупштини општине Подгорица.

Коалиција Демократске Црне Горе и Грађанског покрета имаће 17 одборника. Савез Демократског фронта и Социјалистичке народне партије биће заступљен са осам одборника. Социјалдемократе Ивана Брајовића имаће три одборника, а Албанска алтернатина једног.

ДПС је побиједио на локалним изборима у Пљевљима са 53,6 одсто гласова. Демократска Црна Гора освојила је 19,9 одсто гласова, а коалиција Нове српске демократије, Социјалистичке народне партије и Покрета за промјене 13,3 одсто.

Подршку 11,4 одсто бирача добила је коалиција "За спас Пљеваља".

У Бару је ДПС освојио 34,3 одсто гласова, Социјалдемократе 18,5 одсто, а Радомир Новаковић Цакан 12,4 одсто.

Коалицију Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА подржало је 11,5 одсто грађана, а Социјалдемократску партију 6,8 одсто. Коалиција Демократског фронта и Социјалистичке народне партије освојила је 6,4 одсто гласова бирача, Бошњачка странка четири одсто, а Права Црна Гора 3,1 одсто.

Коалиција окупљена око ДПС-а побиједила је на изборима у Бијелом Пољу са 58,7 одсто гласова, Демократски фронт је освојио 9,4 одсто, коалиција Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА 8,5 одсто, а Социјалистичка народна партија 7,7 одсто.

Социјалдемократску партију подржало је седам одсто грађана, Уједињену Црну Гору 3,8 одсто, а Српску коалицију 3,1 одсто.

ДПС је у Колашину освојио 39,3 одсто гласова, Демократска Црна Гора 18,5 одсто гласова, савез Демократског фронта и Социјалистичке народне партије 15,3 одсто, а Група бирача "Шуле и Микан" заједно са грађанима Колашина 9,5 одсто гласова.

Социјалдемократе је подржало 8,4 одсто бирача, а Социјалдемократску партију 6,8 одсто.

У Даниловграду је ДПС побиједио са 51,8 одсто гласова. Коалиција Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА освојила је 19,6 одсто гласова, Народна коалиција 8,4 одсто, а коалиција Нове српске демократије и Покрета за промјене 6,5 одсто.

Социјалдемократе је подржало 5,7 одсто гласача, Праву Црну Гору 4,2 одсто, а Социјалдемократску партију 3,7 одсто.

Социјалдемократе су побиједиле на локалним изборима у Плаву са 28,2 одсто гласова. Бошњачка странка освојила је 20,3 одсто, ДПС 19,7 одсто, Социјалдемократска партија 10 одсто, а коалиција Демократског фронта и Социјалистичке народне партије 8,5 одсто.

Албанску алтернативу подржало је 4,9 одсто бирача, Групу бирача "Бирам Плав" 4,5 одсто, а Демократску Црну Гору 3,2 одсто.

Бошњачка странка побиједила је на локалним изборима у Рожајама са освојених 50,8 одсто гласова.

На локалним изборима, одржаним јуче, право гласа имало је 306.722 грађана Црне Горе.